Плодовият сок се счита за част от балансирания хранителен режим, тъй като осигурява необходимите витамини и минерали. Важно е да се има предвид, че плодовите сокове не са точно здравословна алтернатива на газираните напитки.
От данните на проучване, поместено на страниците на British Medical Journal, става ясно, че 40% от соковете и смутитата съдържат поне 19 г захар, което се равнява на една супена лъжица.
Захарта от плодовите сокове е натурална, но това не означава, че е безвредна за здравето.
Тя се нарича „фруктоза“ и характерното за нея е, че не предизвиква толкова големи „скокове“ в нивата на кръвната захар, но повишава количеството мазнини в черния дроб, което впоследствие може да доведе до развитие на заболяване.
Малките количества фруктоза в ябълката вероятно няма да доведат до развитие на проблеми, когато са в комбинация с фибри. Те защитават от ефектите на захарта и забавят нейното усвояване отстрана на организма. В сока обаче фибрите се отстраняват и така е по-малко вероятно да усетим ситост.
Специалистите по хранене препоръчват да се консумира целият плод, вместо сока от него, което е особено важно при децата. Ако все пак консумират плодов сок, да бъде разреден с малко вода.
Ще бъдем по-сити, ако хапнем ябълка и изпием чаша вода, отколкото ако консумираме чаша сок от ябълка.
Важно е да внимаваме и с консумацията на познатите вредни напитки, в които има големи количества добавена захар. Изследователите напомнят, че диетичните им варианти също не са безопасни.
Според данни на различни проучвания консумацията на такива напитки води до натрупване на килограми в по-голяма степен, в сравнение с тези, които съдържат захар.
puls.bg
Коментари