IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
08:56 | 29 април 2016
Обновен: 20:21 | 15 май 2025

Великденски козунак със стафиди

Рецепта на деня

По материала работи: Деян Михайлов
Великденски козунак със стафиди

Необходими Продукти

брашно - 1 кг
мая - 40 г
яйца - 8 бр. + 1 бр. жълтък
прясно мляко - 300 мл
захар - 300 гсол – щипка
масло - 150 - 200 г
лимони - настъргана кора на 1 лимон
ванилия - 2 праха
стафиди - 1/3 ч.ч.
бадеми - 50 г
захар - за поръсване

Млякото се загрява и с 2-3 с.л. от него се разбъркват маята, 2-3 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Сместа се покрива с кърпа и се оставя да шупне. Брашното се пресява два пъти в предварително затоплен съд - по този начин ще влезе повече въздух в него. 

Брашното се слага в голяма купа, в средата се прави кладенче и се прибавят шупналата мая, леко разбитите яйца, останалото прясно мляко, захарта, лимоновата кора, ванилията, малко сол и 100 г разтопено масло. 

Омесва се гладко тесто, като при месенето ръцете се потапят постоянно в мазнина. Когато в тестото се получават мехурчета, се оставя в намазана с масло купа, покрива се с кърпа и се слага на топло (28-30 С) за около 2 часа, докато увеличи двойно обема си.  

След това тестото отново се омесва, като се добавя и останалата част от маслото и отново се оставя да втаса при същите условия за още 2 часа.

От тестото се оформя козунака - с 2-3 или 4 рула, които се оплитат или се използва форма за печенето. По време на оформянето се добавят стафидите и отново се оставя да втаса на топло за 30-60 минути. 

Накрая се намазва с разбития жълтък и се поръсва с бадеми и захар. Пече се в обилно намазана с мазнина тава в продължение на 30-40 минути при температура 175-180 С.

 

gotvach.bg

Коментари

Новини Варна