Кои плодове подобряват храносмилането?

Горски плодове

Кои плодове подобряват храносмилането?

Включването на фибри в хранителния режим е сред основните препоръки за подобряване на храносмилането и облекчаване на проблемите, свързани с него. Плодовете, които консумираме, въздействат директно върху начина на живот, тъй като се отразяват на процесите на дефекация. За да нямаме проблем с храносмилането, е препоръчително към хранителния режим да се добавят следните плодове...

 

1. Круша

 

Крушата, заедно с обелката, има най-много фибри – 6 г. Богатото съдържание на фибри в тези плодове също така е от полза и за намаляване нивата на „лошия“ LDL холестерол в кръвта, както и за подобряване на храносмилането.

 

2. Манго

 

Мангото, освен че съдържа високи количества фибри, действа и като пребиотик. Консумацията му повишава броя на „добрите“ бактерии в червата и по този начин подпомага храносмилането. В плода могат да се открият също така и фибри, които ферментират, за да образуват късоверижни мастни киселини, за които се знае, че подпомагат енергийния метаболизъм.

 

3. Папая

 

Консумацията на този екзотичен плод също подпомага процесите на дефекация. Папаята е изключително полезна в случаите на запек. В нея се съдържа ензима папаин, който значително улеснява храносмилането като разгражда протеините.

 

4. Горски плодове

 

Разбира се, в тях също се съдържат големи количества фибри. Горските плодове се считат за хранителни бомби, тъй като са богати още на витамин C и антиоксиданти, които се борят с раковите клетки.

 

5. Банани

 

В любимия на мнозина плод има големи количества разтворими фибри, които са полезни за намаляване нивата на „лошия“ холестерол, както и за процесите, свързани с храносмилането. Бананите съдържат и пектин, който е почти несмилаем и само малка част от него се разтваря под влиянието на  бактериите в дебелото черво.

 

puls.bg

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата