IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
13:20 | 10 май 2014
Обновен: 07:36 | 25 март 2024

Дрехи следят жизнените показатели

Дрехи следят жизнените показатели

По материала работи: Златина Добрева
Дрехи следят жизнените показатели

Едно от най-големите предизвикателства пред производители, като Apple и Google, е най-напред да убедят хората изобщо да носят устройствата им. Стартиращата компания OMsignal смята, че решението е технологията да се интегрира към нещо, без което не напускаме домовете си.
След като набра 1 млн. долара през 2013-а стартъпът за смартоблекло от Монреал започна да приема поръчки от клиенти. Компанията представи четири модела блузи, които наблюдават сърцето и нивото на дишане чрез електроди, вплетени в тъканта. Тези сигнали заедно с информация за движенията ни се записват от устройство, което се събира в един от джобовете на дрехата.
Придружаващо мобилно приложение за iOS показва стойностите на изгорените калории и извървените стъпки и дава информация за количеството енергия, което ни остава, докато се изтощим.
Разработчиците на устройството вярват, че блузата е по-добър начин за събиране на биологични сигнали от, например, гривна, защото може да улови сърдечния ритъм и честотата на дишането „отблизо“ и да предостави по-точна информация.
Изследователката в областта на разработването на екипировка и носими технологии в Университета на Минесота Луси Дюн посочва, че не може да се разчита на дрехите с преносими технологии за клинично точни физиологични данни, защото трудно се постига добър контакт с тялото. Според нея става въпрос по-скоро за лайфстайл приложение.
bgonair.bg

Коментари

Новини Варна