IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
06:38 | 23 април 2014
Обновен: 14:16 | 13 април 2024

България ще е домакин на Световното първенство за бармани през 2015-а

България ще е домакин на Световното първенство за бармани през 2015-а

По материала работи: Златина Добрева
България ще е домакин на Световното първенство за бармани през 2015-а

България ще бъде домакин на световното първенство за бармани през 2015 г. Това съобщи Пенчо Пенчев (на снимката в средата), председател на Българската асоциация на барманите и рекордьор на "Гинес".
„Състезанието ще бъде в София и ще се проведе в рамките на пет дни в края на септември – началото на октомври. 700 души от цял свят ще се включат в престижната надпревара“ – отбеляза барманът рекордьор и подчерта, че с особен интерес се очаква представянето на традиционно силните майстори на коктейлите от Япония, Чехия и разбира се, България, която в последните години неизменно присъства в челната тройка на света.
Пенчо Пенчев съобщи новината по време на открилото се снощи във Варна Национално първенство на Българската асоциация на барманите.
20 бармани от цялата страна стартираха в квалификациония тур, днес ще се включат още. Състезанието следва строго правилата на международната организация на барманите IBA. Селекционното жури ще избере най-добрите и те ще излязат на финалния тур днес следобед. Всеки състезател има право да направи един-единствен коктейл във всеки от двата раздела, и то по един и същ начин – и на квалификациите, и на финала, затова концентрацията е максимална от самото начало на първенството.
Състезанието се провежда в два раздела - "Класика" и любимия на публиката "Флеър", който завладява зрителите с екстравагантните артистични етюди на барманите.
На финала изкуството на майсторите на шейкъра се оценява от международно жури с председател Ерик Ботон, Франция, и с участници от професионалните общности от Гърция, Румъния, Македония и България. В състава на журито е и президентът на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите Михаил Марковски. Марковски коментира критериите за оценка на финалистите, като подчерта хармонията на вкуса, по която се познава коктейлът от класа.
В 17 часа днес журито ще обяви финалистите и ще награди победителите в отделните състезания. От 20.30 ч. е награждаването на победителите в националното първенство. Победителите ще представят страната ни на Световното през септември в ЮАР.

Коментари

Новини Варна