IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
11:37 | 12 април 2014
Обновен: 21:13 | 26 април 2024

Днес е Световният ден на авиацията и космонавтиката

Днес е Световният ден на авиацията и космонавтиката

По материала работи: Златина Добрева
Днес е Световният ден на авиацията и космонавтиката

Днес е Световният ден на авиацията и космонавтиката.
Преди 52 години точно в 9 часа и 7 минути местно време от космодрума Байконур излита космическият кораб „Восток” с  космонавта Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути.
Два дни по- късно Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора, дошли да го видят.
Началото на практическото усвояване на Космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със старта на първия изкуствен спътник на Земята в Съветския съюз. Следващият етап в овладяването на Космоса идва само месец по-късно - на 4 ноември. Със „Спутник-2” във Вселената е изпратено първото живо същество - кучето Лайка. Неговата участ е била предопределена, тъй като не се е предвиждало корабът да се върне на Земята. На 19 юли 1960 г. в Космоса е изведен съветския кораб „Спутник-5” с кучетата Белка и Стрелка. Целта на експеримента е да се провери ефективността на системата за сигурност на живота в Космоса и изследване на влиянието на космическите лъчи върху живите организми. Кучетата Белка и Стрелка са първите живи същества, завърнали се благополучно на Земята. На 12 април 1961 г. Юрий Гагарин става първият човек, изпратен в Космоса. По късно този ден е обявен за Международен ден на космонавтиката.
bgonair.bg

Коментари

Новини Варна