IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
05:28 | 12 април 2014
Обновен: 15:16 | 13 април 2024

Днес е Лазаровден

Днес е Лазаровден

По материала работи: Златина Добрева
Днес е Лазаровден

Православната църква отбелязва днес Лазаровден, който се чества 8 дни преди Великден.
Празникът е свързан с възкресението на Лазар, живял близо до Йерусалим. Според евангелието, когато Спасителят е в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболява и умира. Когато месията се връща, възкресява покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие.
Според българската народна традиция Лазаровден, Лазарова събота или Лазарица е денят, в който се ознаменува превръщането на  момичетата в моми за женене.
Традициите на този ден повеляват неженените момичета до 16 г. да станат лазарки. Подобно на коледарите, те трябва да обикалят домовете на хората, облечени в народни носии, и да пеят песни за здраве и плодородие. Домакините ги посрещат с питка и ги даряват с яйца и паричка. Освен това лазарките трябва да си откъснат върба и да наберат цветя, които да занесат в църквата, за да бъдат благословени, и след това да направят венци от тях. Накрая венците се пускат по течението на реката и на която мома излезе най-отпред, тя първа ще се задоми.
Днес имен ден празнуват Лазар, Лазао, Лазарина, Лазаринка и Лазара. Честит празник!

Коментари

Новини Варна