IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
07:15 | 8 април 2014
Обновен: 23:43 | 13 април 2024

Земята, Марс и Слънцето застават в една линия довечера

Земята, Марс и Слънцето застават в една линия довечера

По материала работи: Златина Добрева
Земята, Марс и Слънцето застават в една линия довечера

Тази вечер Земята, Марс и Слънцето ще се наредят в една линия, съобщи американското списание Astronomy. Тази конфигурация се повтаря през две години.
Това означава, че Марс се появява малко преди залеза и ще може да бъде наблюдаван почти през цялата нощ по време на движението си по небето. Според програмата на НАСА за изучаване на Марс, планетата ще изглежда като обхваната от пожар с оранжев цвят и ще е десет пъти по-ярка от останалите звезди в небето. "От наша гледна точка Марс ще се покаже на изток в момента, в който Слънцето залязва на запад", гласи информация от НАСА. "След това, след като престои цяла нощ на небето, Червената планета ще залезе на запад точно в момента на изгрева на слънцето на изток".
Тъй като в прогнозата за Щатите няма предвидени бури и облаци във вторник през нощта Марс ще може да бъде наблюдаван през цялото време, пише БГНЕС. В момента на най-голямо приближаване Земята и Червената планета ще се намират на разстояние "едва" 57 млн. км.
Марс няма да заема такава позиция преди следващото подреждане на 22 май 2016 г.

Коментари

Новини Варна