IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
07:54 | 22 март 2014
Обновен: 16:34 | 27 септември 2023

Днес е Световният ден на водата

Днес е Световният ден на водата

По материала работи: Златина Добрева
Днес е Световният ден на водата

Днес е Световният ден на водата. Той води началото си от Конференцията за околната среда и развитието на ОНН, проведена на 22 март 1992 г. в Рио де Жанейро.
На този ден световните лидери и правителства потвърждават, че чистата вода е живот и нашият живот зависят от това, как защитаваме качеството на водата.
Всяка година честването на Международния ден на водата е свързано с определен аспект на прясната вода, а през тази година той се отбелязва под мотото "Вода - Енергия". Целта е да се повиши общественото съзнание и култура, за да се ускори изпълнението на една от целите на развитието за този век – намаляване наполовина на броя на хората без достъп до чиста вода и канализация до 2015 г.
Снабдяването с чиста питейна вода и поддържането на канализация заемат централно място при борбата с бедността и подобряването на качеството на живот на милиарди хора. Международната общественост, ангажирана с постигането на целите за развитие на хилядолетието, все още е далеч от постигането на целта за намаляване наполовина на броя на хората без достъп до безопасна вода и канализация до 2015 г. Все още 1,1 милиард души по света нямат достъп до подобрено водоснабдяване и повече от 2,6 милиарда нямат достъп до канализация.
Според прогнозите на Световната здравна организация постигането на целите за развитие на хилядолетието за достъп до здравословна вода би довело до икономическа печалба от 84,4 милиарда долара годишно. От особено значение за постигането на тази цел, е страните да разработят политики за устойчиво управление на водите и практики за справяне с предизвикателствата, свързани с качеството на водата.
Световният ден на водата се отбелязва и у нас с национална информационна кампания, чието послание е "Всяка капка си струва". През тази година страната ни има ключова роля в европейските политики по управление и опазване на водите, с председателството на Международната комисия за опазване на река Дунав.
Кампанията има за цел да привлече общественото внимание към устойчивото управление и опазване на водните ресурси, и да се повиши информираността на обществото. Всички регионални структури на МОСВ ще се включат в кампанията с дискусионни форуми, открити уроци, презентации, игри, състезания и изложби с участие на ученици, студенти и екоклубове от страната, пише БГНЕС.
В столичното метро също ще бъдат разпространени информационни материали за популяризиране посланията на кампанията за пестене и опазване на водата.

Коментари

Новини Варна