IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Живот
14:48 | 21 март 2014
Обновен: 07:49 | 25 март 2024

Мързелът бори и преяждането

Мързелът бори и преяждането

По материала работи: Златина Добрева
Мързелът бори и преяждането

Мързелът, макар и лош навик, може да бъде доста полезен в борбата срещу преяждането и нездравословното хранене, установи ново американско проучване, цитирано от Ройтерс.
Авторите на настоящото изследване от университета "Сейнт Бонавенчър" в Ню Йорк обаче смятат, че присъщото нежелание на хората да "си вдигнат задните части", когато са се настанали удобно, може да е от полза в борбата срещу затлъстяването.
Изследователите са установили, че изборът между здравословни и нездравословни храни често опира до това коя от тях е "подръка".
Ако нискокалоричните продукти, като например ябълки или други плодове, се намират наблизо, хората са по-склонни да посягат към тях, дори и да имат на разположение по-изкусителни нездравословни храни, например пуканки.
Ръководителят на изследването, психологът Грегъри Привитера, споделя, че се е вдъхновил за него от опита със собствените си деца. "Всеки път, когато децата ми казват "Искам закуска", им посочвам купата с плодове на кухненската маса.
Те обаче отвръщат, че не искат "това", пише БТА. Тогава им предлагам сами да си приготвят закуска. Две минути по-късно обаче децата се появяват с плодове и зеленчуци в ръцете. Така осъзнах, че те са по-склонни "мързеливо" да вземат и да хапнат това, което им е подръка, отколкото да се занимават с приготвянето на желаната закуска", обяснява експертът.

Коментари

Новини Варна