IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
12:56 | 21 март 2014
Обновен: 08:19 | 12 април 2024

В София, Плевен и Перник се пие най-много

В София, Плевен и Перник се пие най-много

По материала работи: Златина Добрева
В София, Плевен и Перник се пие най-много

Софиянци, плевенчани и перничани се напиват най-много от всички в България. По употреба на големи количества алкохол следват живеещите в Габрово и Шумен.
Това отчита годишната статистика на Националния фокусен център, която се отнася до употребата, трафика и разпространението на наркотични вещества у нас.
Оказва се, че сред българското население продължава да се повишава употребата на наркотици, като нарасва предимно броят на хората, които взимат канабис и екстази. Има обаче положителна тенденция за намаляване на употребата на хероин, посочват от центъра.
32 000 души у нас са проблемно употребяващи наркотици, показват последните данни, представени от Момчил Василев от Националния фокусен център. Според специалиста основен проблем е, че качеството на наркотичните вещества в България се влошава.
„По различни причини - дали дилърите се опитват да гонят по-големи печалби, като разтварят оригиналното вещество с всякакви смесители, или поради намаляване на качеството на това, което идва в България - това няма значение, но като цяло качеството намалява. Много е важно децата в дискотеките да не купуват от който им падне", обясни той.
Друг проблем, който отдавна се забелязва, но за него не се говори, е завишената употреба на сънотворни и успокоителни вещества, не по лекарско предписание.
„Много хора са свикнали да заспиват с хапче или при първото чувство на тревожност взимат успокоително. Това води до своите негативни последствия, за които не се говори. Попаднах например на интересен случай - за 82-годишна жена в Северна България, която умряла вследствие употреба на кокаин и аз се шашнах. Звъннах и ми обясниха всъщност, че е имало самоубийство със сънотворни", каза още Василев, цитиран от Дарик.
Статистиката показва, че у нас продължава да нараства броят на учениците, употребяващи наркотици. При анкета сред столичните деца, 40% заявяват, че ако пожелаят, могат да си намерят канабис много лесно.

Коментари

Новини Варна