IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
11:22 | 15 март 2014
Обновен: 02:29 | 17 април 2024

Забраниха "Ной" в ислямските страни

Забраниха "Ной" в ислямските страни

По материала работи: Златина Добрева
Забраниха "Ной" в ислямските страни

Филмовата суперпродукция "Ной" бе забранена в редица ислямски страни като ОАЕ, Катар, Бахрейн и Пакистан.
Аргументите са, че лентата би могла да обиди чувствата на мюсюлманите. "Във филма има някои сцени, противопоставящи исляма на Библията. Затова взехме решение да забраним показването му. Различните религии трябва да се уважават и не трябва да се противопоставят една на друга", заяви Джума Ал-Леем от Националния медиен център в ОАЕ.
В Корана се споменават 25-има пророци, включително и Ной. Ето защо строителят на Ноевия ковчег е почитан от мюсюлманите. Това, което притеснява ислямските цензори, са някои сцени на насилие във филма, тъй като в Корана насилието се порицава. "Още не сме гледали филма, но мисля, че няма да се появи в кината в Пакистан", отбелязва Мохамед Зариф от пакистанската Филмова цензурна комисия, цитиран от БГНЕС.
"Ной" е продукция на "Парамаунт пикчърс" с бюджет 130 млн. долара. Режисьор на филма е Дарън Аронофски, а на Ръсел Кроу, изпълняващ ролята на Ной, партнират Дженифър Конъли и Антъни Хопкинс.

Коментари

Новини Варна