IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Живот
14:06 | 4 март 2014
Обновен: 07:51 | 25 март 2024

Бил Гейтс оглави списъка с най-богатите хора на света

Бил Гейтс оглави списъка с най-богатите хора на света

По материала работи: Златина Добрева
Бил Гейтс оглави списъка с най-богатите хора на света

Богатството на милиардерите по света расте стремглаво. Според последните данни на Forbes милиардерите на Земята са 1645, а общото им състояние възлиза на 6,4 трлн. долара, в сравнение с 5,4 трлн. долара година по-рано.
Изданието посочва, че е открило рекордните 268 нови собственици на десетцифрени състояния. Има и още един рекорд – 42-ма от всички милиардери са жени. Като цяло дамите в списъка са 172, след като миналата година броят им беше 138.
На върха на класацията на най-богатите хора в света отново застава Бил Гейтс, който се изкачи до лидерската позиция след четиригодишно прекъсване. Той успя да измести мексиканеца Карлос Слим Елу, който през последните четири години се радваше на титлата „най-заможна личност“.
През последната година богатството на Гейтс се е увеличило с $9 млрд. до $76 млрд.  Състоянието на Карлос Слим му отстъпва само с $4 млрд. Третото място остава за Амансио Ортега, основател на испанската текстилна група Inditex. Неговото богатство възлиза на 64 млрд. долара в момента.
Позиция надолу в списъка е инвеститорът Уорън Бъфет, който запазва четвъртото си място. Американският хазартен магнат Шелдън Аделсън е добавил 11,5 млрд. долара към богатството си, благодарение на което влезе в челната десeтка за първи път от 2007 г. насам.
Тази година създателят на Facebook Марк Зукърбърг е човекът, увеличил най-много състоянието си в рамките на 12 месеца. Богатството му вече е с 15,2 млрд. долара повече и възлиза на 28,5 млрд. долара. Зукърбърг обаче остава на 21-во място в списъка на най-богатите хора в света.
За пръв път в класацията попада и главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг и дългогодишният вицепрезидент на компанията Джеф Ротшилд.

bgonair.bg

Коментари

Новини Варна