IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Живот
08:52 | 1 февруари 2014
Обновен: 20:58 | 28 март 2024

Колко бира пият европейците с една заплата?

Колко бира пият европейците с една заплата?

По материала работи: Златина Добрева
Колко бира пият европейците с една заплата?

В необозримото интернет пространство се появи изключително интересна карта, която внася светлина по един изключително важен, в световен мащаб въпрос - колко бира можем да си купим с една минимална заплата? Географското изображение обхваща повечето европейски страни, където бирата е продукт от първа необходимост.
Информацията ще е изключително полезна за българина, който е свикнал да пресмята всеки харч в бирена валута - "за тези пари знаеш ли колко бира можеш да си купиш?".
Според изложените данни, страната с най-голям БВП - бирен вътрешен продукт е Белгия. Гражданите на тази светла страна с прекрасна тъмна бира, могат да си позволят 1028 бирени единици с една заплата!
На второ място, но със значително по-малък потенциал се нареждат жителите на "ниската земя". Холандците могат да преживеят месеца със 761 бири, в случай че инвестират в бутилки пиво.
Една от най-прочутите с бирата си страни в Европа - Германия е трета, с 521 бирени дажби срещу една месечна заплата.
На дъното на класацията и съответно на халбата се намират злощастни страни като Грузия, Азербайджан и Черна гора, съответно с по 36, 45 и 83 бири. Горките хора!
Къде сме ние? Този любим на родните социолози въпрос, също има отговор. При това позитивен. Или пък не? Пак сме в края, но поне в края на средния дял от класацията. Бирокономическите ни способности, позволяват да изпием 177 бири с една минимална работна заплата, като изпреварваме с цяла бутилка нашите съседи по география и съдба - румънците. Братският македонски народ обаче е по-бироспособен от нас с цели 19 бири, пише div.bg.
Изненадващо, положението със студения чай от хмел, не е розово и за руснаците, но те така или иначе наблягат на алко-хардкор продукти като водка "Тройной", например, от която не са нужни големи количества за да се изкара месеца с щастлива усмивка...

Коментари

Новини Варна