IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
08:20 | 8 януари 2014
Обновен: 00:02 | 21 февруари 2024

Бабинден е

Бабинден е

По материала работи: Златина Добрева
Честит Бабинден!

На 8 януари (или на 21 януари по стар стил) се отбелязва Бабинден. Това е един от големите народни празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане.
Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са бабували на родилките.
Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.
Макар днес Бабинден да губи доста от обредните си обичаи, се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.
Традицията повелява още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст да отидат на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата се пуска стрък босилек или здравец. Взема се калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да ѝ "полеят".
Обредното поливане на бабата акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива ѝ вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла.
След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите - да са плодовити и лесно да раждат; закичва невестата с китка здравец, вързана с червен и бял конец. Често при поливането бабата трябва да хвърли с шепите си вода нагоре и да подскочи три пъти, като изрича: "Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!"
След поливането жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното ѝ рамо.
Бабата пък връзва на дясната ръчичка на децата, които е изродила червено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. После измивал лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила.
Бабата има и друга важна обредна роля за майката и детето. Още след като завърши раждането тя напълва стомна с вода, потапя в нея китка босилек и я отнася в черквата. Свещеникът освещава водата и благославя бабата. После тя връща "молитвената вода" при родилката, която си мие лицето и сипва по малко в коритото на детето при всяко къпане чак до 40-ия му ден - периодът за пречистване след раждането.
На обяд булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата акушерка. Всяка жена трябва да носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино.
Жените целуват ръка на бабата и ѝ подават подноса с храната. Дъщерите и снахите подреждат дълга и богата трапеза, около която сядат всички присъстващи. Пиршеството е придружено с песни, танци и понякога с твърде пиперливи и разюздани закачки. Често бабата поставя около врата си наниз от червени чушки и с керемида кади под полите на жените, за да раждат повече деца. Наричанията и припевките имат в повечето случаи сексуален символичен смисъл.
След обеда на трапезата у бабата идват и мъжете.
На Бабинден се почитат и акушерките и гинеколозите. От 1951 г. 21 януари е обявен за ден на родилната помощ у нас. Вероятно поради тази причина почти в цялата страна Бабинден продължава да се празнува по стар стил - на 21 януари.

Коментари

Новини Варна