IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
07:24 | 4 януари 2014
Обновен: 21:07 | 17 май 2024

Днес е Денят с нулева гравитация

Днес е Денят с нулева гравитация

По материала работи: Златина Добрева
Днес е Денят с нулева гравитация

Земното притегляне ще намалее осезаемо днес. Според британския астроном Патрик Мур необичайно астрономическо явление ще предизвика отслабване на земната гравитация. Точно в 9.47 ч. по Гринуич Плутон ще премине зад Юпитер, гледано от Земята. При такова изравняване на планетите комбинираната гравитационна сила на двете небесни тела за кратко ще придобие надмощие над земното притегляне и ние ще тежим по-малко.
Все пак няма да се носим във въздуха като балони с хелий, както правят астронавтите при симулирана нулева гравитация. Мур твърди, че ще можем да изпитаме усещането за лекота, ако в точния момент подскочим във въздуха. Падането ни ще отнеме цели 3 секунди, вместо обичайните 0.2 секунди, смята ученият.
Скептиците се съмняват, че Денят с нулева гравитация е планирана мащабна шега, за да накара хората да подскачат масово на 4 януари 2014 г. Астрономите обаче отдавна очакват явления, свързани с подравняване на планетите на тази дата, когато всички планети ще се паднат от една и съща страна на Слънцето.

Коментари

Новини Варна