IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Живот
17:15 | 1 юни 2014
Обновен: 13:21 | 15 април 2024

Половин милион лева сме спестили през април

Половин милион лева сме спестили през април

По материала работи: Борис Проданов
Половин милион лева сме спестили през април

Очевидно правителството управлява добре - 456 млн. лв. са спестили българите през месец април, показват последните данни на Българската народна банка (БНБ), цитирани от вестник „Труд”. Така сумата по влоговете на населението вече достига 40,74 млрд. лв. В нея освен депозитите влизат и платените лихви по тях.
Влоговете на домакинствата прехвърлиха психологическата граница от 40 млрд. лв. в края на март, когато парите по сметките на гражданите бяха в размер на 40,28 млрд. лв.
Темпото на нарастване на спестяванията през април е било с 1,1% по-високо в сравнение с предходните два месеца, отчитат от БНБ. През март депозитите са се увеличили със 181,9 млн. лв., а през февруари българите са спестили 208,4 млн. лв.
Високият ръст на спестяванията на българите обаче не е прецедент – през януари гражданите са депозирали в банките повече от 641 млн. лв.
В същото време клиентите остават предпазливи при тегленето на нови заеми. Увеличение с 12 млн. лв. има само при потребителските кредити. За сметка на това заемите за фирмите са нараснали с 341 млн. лв. през април и вече достигат 39,1 млрд. лв. През март ръстът е с 283,5 млн. лв., а през февруари - с 369 млн. лв.
Междувременно печалбата на банките достига 306 млн. лв. в края на април. Година по-рано през същия период тя е била 211 млн. лв. По-добрият резултат се дължи на намалението на разходите за лихви. Данните показват още, че активите на банките у нас възлизат на 86,4 млрд. лв.

Коментари

Новини Варна