IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
07:39 | 31 май 2014
Обновен: 00:21 | 14 април 2024

Конфликтите с роднини скъсяват живота

Конфликтите с роднини скъсяват живота

По материала работи: Златина Добрева
Конфликтите с роднини скъсяват живота

Конфликтите с приятели, роднини и съседи допринасят за опасността от преждевременна смърт.
Това сочи проучване на датски изследователи от Копенхагенския университет, които установили, че неразбирателството с околните е пряко съврзано с продължителността на живота.
Откритието важи особено много при отношенията с половинката и с децата, а най-уязвими в този ред на мисли са мъжете и безработните.
Експертите проучили близо 10 000 мъже и жени на възраст между 36 и 52 г. за периода от 2000 до 2011 г., като са се фокусирали върху социалните им отношения.
През периода на проучването са починали 196 жени и 226 мъже, като при 50% от случаите причината е била злокачествено заболяване, а в останалите случаи – сърдечно-съдови заболявания, инсулт, чернодробни заболявания, инциденти и др.
Средно един на всеки 10 участника е посочил, че най-често е влизал в спорове с родителите и децата си. Според един на всеки 20 участника най-често конфликти възниквали с роднините.
Само 1% от участниците са посочили приятелите като главен източник на стресиращи отношения, пише puls.bg.
При всички тези хора опасността от ранна смърт била увеличена с 50 на сто. Според психолога Джулиан Холт – Лънстед изследването показва колко важни са взаимоотношенията с хората около нас и колко вредни биха могли да бъдат неразбирателствата с близките както на психическо, така и на физическо равнище.
По нейните думи хармонията с останалия свят изобщо е ключов фактор за дълголетието и доброто здраве на всеки един човек. Ето защо хората трябва да насърчават топлите отношения помежду си, изтъква д-р Холт – Лънстед.

Коментари

Новини Варна