IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
13:55 | 6 юни 2014
Обновен: 07:17 | 15 април 2024

Ученето на чужди езици съхранява мозъка

Ученето на чужди езици съхранява мозъка

По материала работи: Златина Добрева
Ученето на чужди езици съхранява мозъка

Ученето и говоренето на два или повече чужди езика ни помага значително да забавим процесите на стареене на мозъка. Това сочи дългогодишно проучване, публикувано в сп. Annals.
Откритието важи и за хората, които обогатяват речника си едва на стари години.
Изследвайки повече от 250 души на всякаква възраст, учените от Единбургския университет проследили какви промени в мозъка се наблюдават при доброволците.
Резултатите сочели, че изучаването на чужд език развива интелекта и забавя стареенето на мозъчните клетки. Това от своя страна запазва ума остър по-дълго и спомага за превенция на старческата деменция.
След като всички доброволци били подложени на тестове за умствени умения, се оказало, че тези, които говорели поне два езика, се справяли много по-добре с поставените задачи.
Те блеснали основно с богата обща култура и бързо четене и разбиране. Задълбочените анализи впоследствие показали, че умовете им работят като на доста по-млади и свежи хора.
Големият въпрос пред учените остава дали изучаването на нов език подобрява умствените функции или просто е по-вероятно хората с по-добри умствени способности да научат нов език или езици.

Коментари

Новини Варна