IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
17:56 | 19 юни 2014
Обновен: 22:44 | 18 юли 2024

Серж Танкян програмирал по време на "Озфест"

Серж Танкян програмирал по време на "Озфест"

По материала работи: Деян Михайлов
Серж Танкян програмирал по време на "Озфест"

Серж седеше на компютъра и пишеше кодове. Бях виждал много неща зад сцената, но точно това не. За Бога, това бе първото му голямо участие и току-що беше свирил пред 100 000 души на “Озфест”. Така вокалистът на “Слеър” Том Арая описва как колегата му от “Систем ъв а Даун” Серж Танкян програмирал счетоводен софтуер.

Серж е арменец, но емигрира в САЩ, когато е на 3 г. Завършва маркетинг и бизнес в Калифорнийския университет.

Започва кариерата си в счетоводния бизнес на 21 г.

“Приеха ме на стаж в голяма фирма.

Шефовете обаче бяха отвратителниТова бяха трите най-кошмарни месеца в живота ми”, разказва вокалистът. Самата работа обаче му харесала. “Исках да се занимавам с това, но нямаше как да допусна някакъв костюмар да ми крещи, защото жена му изневерява със съседа.”

Серж решава да създаде собствена компания. Споделя идеята си със свой приятел, който му казва, че бъдещето е в компютрите. Танкян не се колебал и се записал на курс по програмиране. Няколко месеца по-късно основал компанията си за счетоводен софтуер “Модулар акаунтинг”.

“Програмирането е прекрасно. Всъщност писането на кодове доста напомня композирането на музика. Има си определени стандарти, които ползваме. Разчупваме ги малко, но схемата се запазва”, намира прилики между двете си професии Танкян.

Той дори се специализира. Работи ексклузивно за бижутерската индустрия в Калифорния. “Те искаха да използват новите технологии. Сами се свързаха с мен, но все още не зная как са успели да ме намерят и с какво съм ги впечатлил”, спомня си средата на 90-те години Танкян.

По това време Серж се запознава с Дарън Малакян. Двамата си допадат, тъй като имат общ произход и съдба. Музикалните им идеи също са близки. Момчетата намират още двама арменци и основават “Систем ъв а Даун” през 1994 г.

Групата започва репетиции, но Серж не се отказва от счетоводната си компания. Другите момчета го хокат всекидневно, че програмира във всяка свободна секунда. “Поканих ги да се присъединят към фирмата. Те обаче не поискаха и продължиха да ме хокат.” Танкян понася стоически атаките им и никога не казва на колегите си, че цялото оборудване е купено благодарение на приходите му от софтуера.

“Систем ъв а Даун” се развиват бавно, тъй като всички момчета имат друга работа и нямат много време за групата. Тогава обаче са забелязани от траш метъл гигантите “Слеър”. “Момчетата ни харесаха. Свиреха тежко, нахъсано и не се вписваха в никой от досегашните метъл стилове”, разказва китаристът на бандата Кери Кинг. На “Слеър” предстои световно турне. Групата е толкова впечатлена от “Систем ъв а Даун”, че ги взима за своя подгряваща банда. “Вечно ще съм благодарен на “Слеър” за това, че ни дадоха шанс”, признателен е Танкян.

Членовете на двете групи бързо се сближават. Кери Кинг и Танкян всяка вечер обсъждат войни. Китаристът на “Слеър” с интерес слуша историите на Серж за арменския геноцид в Турция, основа на много от текстовете на вокалиста. Кинг е впечатлен и от компютърните му умения. Том Арая обаче е на друго мнение. “Кодовете му са по-неразбираеми дори от текстовете на парчетата му, а ако не ми бяха казали за какво пеят, никога нямаше да схвана.”

“С Том имаме една уговорка. Той е професионален рехабилитатор и е адски добър. Аз му смятам данъците, а той ме масажира, разказва с усмивка за партньорството между тях Серж. Танкян продава компанията си през 2000 г. “Не го направих заради “Систем ъв а Даун”. Просто бизнесът стана твърде сложен за мен”, казва Серж.

Вокалът на “Систем ъв а Даун” е и публикуван поет. Той има една издадена книга с поезия. “Кул гардънс” се продава в над 50 000 бройки. В момента Серж пише нова книга.

Коментари

Новини Варна