Устата се пълни със слюнка при вида на храна – защо?

Слюнката има важна роля в различни процеси

Устата се пълни със слюнка при вида на храна – защо?

Когато сме гладни и усетим мириса на храна наблизо, устата неизменно започва да се пълни със слюнка. Защо се случва това?

Първо, нека разберем какво се съдържа в слюнката ни. 99,5% от нея е вода, с останалите 0,5% се състоят от протеини, липиди и електролити. Електролитите са отрицателно или положително заредени атоми или молекули, като калий, натрий и хлорид.Три основни и много други по-малки жлези секретират близо 1 л слюнка на всеки 24 часа.

 

Ние образуваме толкова голямо количество слюнка, тъй като тя има важна роля в множество процеси в организма. Поддържа устата и зъбите здрави; помага да сдъвкваме храната и да усещаме вкуса ѝ; спомага и храносмилането. Ензимите в слюнката като амилаза помагат за разграждане на храната преди тя да попадне в стомаха. Затова слюнката се образува в по-големи количества, когато се храним. За обаче тя се отделя, когато усетим, видим или си помислим за храна?

 

Нервите, които контролират формирането на слюнка, са част от рефлексната система – те се активират, без съзнателно да мислим за това, когато се храним. Мирисът, вкусът и дори движението на мускулите на челюстта могат да активират този рефлекс.

 

Когато видим, помиришем или само си представим, че консумираме храна, се изпраща сигнал към център в мозъка, който отговаря за образуването на слюнка. Следва синтеза и на невротрансмитери като ацетилхолин и норепинефрин. Те инициират нервни сигнали, които „съобщават“ на жлезите да секретират слюнка.

puls.bg

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата