Продукти:
- тиквички – 1 кг
- сирене – около 250 г
- яйца – 2 броя
- лук – 1 глава
- чесън – 2 скилидки
- брашно – около 5 супени лъжици
- кисело мляко – 3 супени лъжици
- олио (зехтин) – 3 -4 супени лъжици
- сода бикарбонат – половин чаена лъжица
- сол, копър
Приготвяне:
Тиквичките са една от леките храни за лятото. Можем да ги приготвяме печени, пържени, на мусака... можем да развихрим въображението си и да ги използваме за почти всякакво ястие. Кюфтетата от тиквички са бързи, лесни и вкусни, пише екипът на az-jenata.bg
Тиквичките се рендосват и се изстискват, така че водата да се отцеди максимално. Настъргват се и лукът и чесънът. Ако желаете може да настържете морков или някакъв друг зеленчук за вкус и цвят. Добавяте яйцата, киселото мляко със содата и брашното. Замесвате кюфтетата с олиото и подправките. Идеята е да могат да се оформят добре – ако се налага добавете още брашно или още малко кисело мляко.
Правите кюфтетата и ги нареждате в тава върху хартия за печене. В предварително загрята фурна печете до готовност.
Сервирате с кисело мляко или друг млечно-майонезен сос.
Коментари