IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
17:03 | 11 юли 2014
Обновен: 11:39 | 17 април 2024

Столетница пие кафе сутрин и по глътка ракия за обяд и вечеря

Столетница пие кафе сутрин и по глътка ракия за обяд и вечеря

По материала работи: Юлиян Атанасов
Столетница пие кафе сутрин и по глътка ракия за обяд и вечеря

Баба Сева Кепрова лично посрещна и почерпи в дома си във врачанското село Лиляче десетки близки, роднини и гости, дошли да я поздравят за 100-годишния юбилей, предаде dnes.bg. Сева е родена на 11 юли 1914 г. в друго врачанско село - Три кладенци, в семейство с пет деца. На седем години остава сирак и за нея се грижи баба й. "Ходих боса и гола, но се изучих до седми клас, който завърших с отличие", спомня си днес столетницата.
Омъжва се за Иван Кепров от Лиляче, раждат им се две деца - Надка, която преди дни е навършила 80 години, и Петър. Баба Сева с гордост изрежда, че има четирима внука, шестима правнуци и петима праправнуци и казва за наследниците си, че са почтени хора, предаде БТА.
За живота си баба Сева разказва, че е преминал в труд - девет години е готвачка в селската детска градина преди 1944 г., след това 25 години работи в ТКЗС-то в Лиляче, а вече като пенсионерка 14 години плете надомно за врачанска кооперация. Била е и председател на женското дружество в селото.
Пред гостите си днес сподели, че е щастлива и доволна от дългия си живот и благодари на Бога, че посреща 100-годишнината си в добро здраве и дух. Признава, че и до днес всяка сутрин пие по едно кафе на гладно, а преди обяд и вечеря си позволява по една глътка ракия.
Днес столетницата получи специален поздравителен адрес и подаръци от кмета на общината Николай Иванов, както и от много близки и приятели. Децата от детската градина в Лиляче поздравиха с песни и танци баба Сева, а тя на свой ред ги дари, както изисква традицията.
На изпроводяк рожденичката пожела не само на близките си, но и на всички българи да са честни, здрави и да достигнат нейните години.

 

Коментари

Новини Варна