Маслото не вреди на сърцето

Според специалистите то може дори да има малък ефект за намаляване на риска от диабет

Маслото не вреди на сърцето

Консумацията на масло не е вредна и не повишава риска от развитие на сърдечно заболяване, твърдят изследователи. Те установяват, че консумацията на една супена лъжица масло дневно има много малко влияние върху общата смъртност и няма значителна връзка с развитието на сърдечносъдови заболявания. Според специалистите то може дори да има малък ефект за намаляване на риска от диабет. Проучването представлява най-мащабния метаанализ, който изследва ефекта от консумацията на масло върху здравето. Изследователите от университета „Тафтс“ в Бостън, САЩ, анализират резултати от 9 проучвания, проведени от изследователи от 15 страни, включително САЩ, Великобритания и Европа.

 

В тях са включени данни на близо 640 000 души, чиято средна възраст е между 44 и 71 години. Броят на леталните случаи сред всички тях е 28 000, близо 10 000 са сърдечносъдовите заболявания и около 24 000 – случаите на развит диабет. Чрез комбиниране и стандартизиране на резултатите, изследователите установяват, че дневната консумация на 14 г масло, което около 1 супена лъжица, се свързва с 1% повишаване на риска от летален изход. Не се открива значителна връзка между консумирането на масло и развитието на какъвто и да е вид сърдечносъдово заболяване, включително коронарна болест на сърцето и инсулт.

 

По данни на Американската асоциация за сърдечносъдово здраве сърдечните заболявания и инсулта са водеща причина за смъртност в световен мащаб. От по-малка извадка от резултатите става ясно, че ежедневното хапване на масло понижава риска от диабет с 2%. Специалистите подчертават, че резултатите от нея подлежат на допълнителни проучвания. Според техните думи резултатите показват,  маслото не бива да се приема като храна, вредна за здравето.

puls.bg

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата