Консумацията на масло не е вредна и не повишава риска от развитие на сърдечно заболяване, твърдят изследователи. Те установяват, че консумацията на една супена лъжица масло дневно има много малко влияние върху общата смъртност и няма значителна връзка с развитието на сърдечносъдови заболявания. Според специалистите то може дори да има малък ефект за намаляване на риска от диабет. Проучването представлява най-мащабния метаанализ, който изследва ефекта от консумацията на масло върху здравето. Изследователите от университета „Тафтс“ в Бостън, САЩ, анализират резултати от 9 проучвания, проведени от изследователи от 15 страни, включително САЩ, Великобритания и Европа.
В тях са включени данни на близо 640 000 души, чиято средна възраст е между 44 и 71 години. Броят на леталните случаи сред всички тях е 28 000, близо 10 000 са сърдечносъдовите заболявания и около 24 000 – случаите на развит диабет. Чрез комбиниране и стандартизиране на резултатите, изследователите установяват, че дневната консумация на 14 г масло, което около 1 супена лъжица, се свързва с 1% повишаване на риска от летален изход. Не се открива значителна връзка между консумирането на масло и развитието на какъвто и да е вид сърдечносъдово заболяване, включително коронарна болест на сърцето и инсулт.
По данни на Американската асоциация за сърдечносъдово здраве сърдечните заболявания и инсулта са водеща причина за смъртност в световен мащаб. От по-малка извадка от резултатите става ясно, че ежедневното хапване на масло понижава риска от диабет с 2%. Специалистите подчертават, че резултатите от нея подлежат на допълнителни проучвания. Според техните думи резултатите показват, маслото не бива да се приема като храна, вредна за здравето.
puls.bg
Коментари