IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
18:07 | 15 юли 2014
Обновен: 01:10 | 26 март 2024

Притежаването на куче подмладява с 10 г.

Притежаването на куче подмладява с 10 г.

По материала работи: Юлиян Атанасов
Притежаването на куче подмладява с 10 г.



Известно е, че кучетата са най-добрият приятел на човека. Но учените установиха, че притежаването на куче може да върне времето назад, тъй като четириногото кара собственика си да изглежда с 10 години по-млад, съобщава в. "Дейли мейл", пише dnes.bg. Тонизиращият ефект се проявява без значение на изминатото разстояние с кучето, открили изследователите. Чжицян Фън от университета "Сейнт Андрюс" заяви: "Ако имате куче у дома, физическата ви активност е почти еднаква с тази на 10 години по-млад човек. Макар че това не прибавя още едно десетилетие към живота ви, то е много полезно".
Доказано е, че активността в напреднала възраст предпазва от редица заболявания, особено болести на мускулите и костите, и подобрява психическото здраве. "Средностатистическите собственици на куче имат по-ниски нива на депресия. Връзката между домашния любимец и собственика като цяло се отразява положително на здравето на хората", допълни д-р Фън.
Той изследвал 547 възрастни от град Тейсайд, чиято средна възраст била 79 години. Всички живеели на разстояние от 60 мили един от друг. 9% от участниците в проучването, около 50 души, имали куче и всички показали значително по-ниски нива на тревожност и депресия. След като изключили инвалидите и сериозно болните, учените заявяват, че според резултатите "притежаването на куче повишава активността и позволява на възрастните хора да преодолеят много потенциални бариери като липса на социална подкрепа, студено време и притеснения за личната безопасност". "Нашите резултати показват, че притежаването на куче е свързано с повишени нива на физическа активност при хората над 65 г. Собствениците на куче са средно с 12% по-активни от връстниците им, които не притежават куче", съобщават учените, чието изследване е публикувано в сп. Preventive Medicine.
В опит да обяснят положителния ефект те предполагат, че разхождането на куче улеснява запознанството с хора в квартала, което е стимул за излизане от дома.

Коментари

Новини Варна