IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
18:32 | 16 юли 2014
Обновен: 01:11 | 16 април 2024

Наше куче засенчи Индиана Джоунс

Наше куче засенчи Индиана Джоунс

По материала работи: Борис Проданов
Наше куче засенчи Индиана Джоунс

Куче търсач на трюфели откри сребърно монетно съкровище в гората на Западна Стара планина. Стопанинът му, пожелал анонимност, занесе находката в Националния исторически музей. Това съобщи директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.
Съкровището, на което би завидял и Индиана Джоунс, се състои от 16 сребърни монети от едър номинал. Те са сечени в т.нар. Първа македонска област на Рим. Монетите са отлично запазени.
Кучето попаднало на находката, докато душело за трюфели. Стопанинът му започнал да копае, но заедно с трюфелите от земята изскочили и сребърните монети.
Те вероятно са били в платнена или кожена кесия, която е изгнила с времето и са били цялото богатство на среднозаможен тракиец по това време.
Търсачът ще получи съгласно Закона за културното наследство възнаграждение за това, че е предоставил ценностите на музея доброволно и по собствена инициатива.
Освен дареното на музея съкровище директорът на НИМ получи и личен дар - парче трюфел. Той също се отблагодари и плати на свой ред три пържоли за кучето откривател.
Dnes.bg

Коментари

Новини Варна