IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
11:58 | 17 юли 2014
Обновен: 19:09 | 18 април 2024

Бургас и Варна са лидери в консумацията на бира през това лято

Бургас и Варна са лидери в консумацията на бира през това лято

По материала работи: manager
Бургас и Варна са лидери в консумацията на бира през това лято

  Българите са изпили общо 5 462 000 хектолитра бира за отминалата 2013 година, стана ясно от пресконференция на Съюза на пивоварите в България.

Според статистиката консумацията на глава от населението за 2013 г. е 74 литра, което нарежда България в "златната среда" в Европа, коментираха от съюза.

За първите шест месеца на тази година обаче се отчита спад в продажбите от 6 процента, като производителите го отдават на неблагоприятните климатични условия, които намаляват консумацията на пенливата напитка.

От съюза отчитат, че половината от годишните продажби се генерират в периода май-август и заради дъждовното лято от бранша не са оптимисти как ще приключи годината.

У нас потреблението на безалкохолна бира е около един процент. Заедно с бирените миксове той нараства на 3,5-4 на сто, коментира Владимир Иванов, председател на управителния съвет на Съюза на пивоварите в България.

От сектора отчетоха още продължаваща тенденция за нарастване на продажбите на бира в пластмасови бутилки и кенове и намаляване на продажбите в стъклени бутилки.

Ежегодно се увеличава и вносът на бира в страната, като за 2013 г. общото количество е 428 000 хектолитра.

Морските градове Бургас и Варна, както и Русе, са лидери в консумацията на бира през това лято, отчитат от съюза.

През 2013 г. инвестициите в бранша са 57 млн. лева, а за последните пет години - 286 млн. лева, каза Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ. От началото на тази година в нови продукти, складове и мощности са вложени 24 млн. лева.

За последната година и половина са представени 15 нови марки пиво, а от началото на тази година те са девет. Към момента на пазара има над 60 марки бира, вкл. нискоалкохолна и безалкохолна.


dnes.bg

Коментари

Новини Варна