Освен ободрителния ефект, който кафето осигурява, то има и още едно характерно свойство сред някои – действа като лаксатив. Според една от разпространение теории в миналото характерният страничен ефект се дължи на съдържанието на кофеин в топлата напитка, но слабителното свойство на кафето се наблюдава, дори и когато то е безкофеиново. Освен това, той не е характерен за енергийните и някои безалкохолни напитки, които също съдържат кофеин.
На какво се дължи лаксативният ефект на кафето?
Когато консумираме ободряващата напитка, ефект върху стомаха оказва неговата киселинност. Тя стимулира отделянето на киселини в стомаха – съединения на храносмилането, които помагат на организма да разгради протеините.
Кафето също съдържа и съединението хлорогенна киселина, което допълнително повишава нивото на стомашните киселини. Това може да доведе до по-бързо преминаване на стомашното съдържимо в червата и да се окаже един от многото фактори, които допринасят за слабителното свойство на напитката. Доказано е, че кафето се отразява на движението в дебелото черво около 4 минути след консумация, подобно на ефекта от поглъщане на обилно ястие. Има близо 1000 различни съединения в чаша кафе и докато изследователите са сигурни, че дори само едно от тях е причината, не могат да знаят коя точно влияе на храносмилането.
В организма се отделят хормоните гастрин и холецистокинин. Консумацията на кафе – с или без кофеин, повишава техния синтез, което влияе и на ефекта, който те предизвикват. Гастринът е хормон, който „активира“ перисталтиката – свиване и отпускане на мускулите, което подпомага движението на отпадъчните продукти в червата. Холецистокининът стимулира синтеза на храносмилателни ензими и жлъчен сок, които регулират процеса на дефекация. Любопитно е, че този слабителен ефект на кафето се наблюдава сред един на трима души.
puls.bg
Коментари