Продукти:
6 чушки (по възможност червени), 1 ч.ч. ориз, 1 глава лук, 1 с.л. маслинова паста, 1.с.л. лютеница, целина, сол, чубрица, копър, зехтин, 2 ч. ч. вода, 1 домат
Начин на приготвяне
Маслиновата паста се приготвя с равно количество черни и кафеви(солени) маслини, към които се прибавя 1.с.л. зехтин. Разбива се с пасатор, след като сте извадили костилките на маслините. В дълбок тиган (за предпочитане тип уок) се слага зехтин и измития ориз, който се запържва докато придобие „стъклен“ вид. Добавят се нарязаната глава лук, целината и се задушават с ориза. След това се добавя лютеницата, маслиновата паста, водата и подправките. Вари се до изпаряване на водата на слаб котлон. Чушките, изчистени и пиковани (надупчени с нож на 3-4 места) се осоляват от вътрешната страна (във всяка по отделно се слага щипка сол, която се изтръсква обратно). Пълнят се с приготвената смес, затапват се с парченце домат и се подреждат в тавичка. Остатъка от плънката се изсипва около подредените чушки. Добавят се още 2 ч.ч. вода и се пече на максимално силна фурна до готовност.
Да ви е сладко!
Коментари