Освен свежест в летните горещини, благодарение на натуралните си съставки, бирата е полезна и за здравето при умерена консумация.
Нискоалкохолните естествени напитки като бирата съдържат голямо количество витамини и антиоксиданти. Нивото на тези полезни вещества в пивото дори надвиша това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци (диня, пъпеш, ябълки, моркови).
Това бе потвърдено от български учени по време на 7-ата Национална конференция на Българското дружество по хранене и диететика. Проведено неотдавна изследване доказва, че произведеното у нас пиво е отличен източник на важни нискомолекулярни антиоксиданти като пролин и глутатион.
Пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген – протеин, отговорен за поддържането на костите и съединителната тъкан. Веществото се синтезира естествено в организма, но може да бъде усвоено и от храна, пише БГНЕС.
Глутатионът пък е протеин, който се намира в плодовете и зеленчуците и се синтезира и от човешкото тяло. Заедно с витамин C, глутатионът е основен антиоксидант, унищожаващ вредните вещества, поети от външната среда.
Бирата е полезна почти колкото плодовете
Бирата е полезна почти колкото плодовете
31.07.2014 | 05:49 ч. Обновена: 23.06.2025 | 04:48 ч.
0

Бирата е полезна почти колкото плодовете
Новини
-
Арестуваха двама полицаи заради подкуп
-
Хванаха за ден 31 шофьори с алкохол или наркотици
-
НАТО се ангажира с 5% разходи за отбрана
-
Съдът окончателно отмени наредбата за тестовете за алкохол и наркотици на полицаите
-
За 5 месеца: Варненската полиция е предотвратила телефонни измами за четвърт милион
-
Проверка на НАП, КЗК и КЗП установи ръст на цените в 25 града
Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата
Коментари