Кофеиновият старт на деня е традиция за мнозина, а за други е необходимост. Мнозина прибягват до чашката кафе и в ранния или по-късния следобед. С чаша кафе храним душата и се ободряваме.
За радост, дозата кофеин и удовлетворяващият вкус не са единственото, което кафето може да се предложи. Истината е, че ободряващата напитка носи и ползи за здравето. Какво се случва в организма, когато консумираме кафе и по какъв начин то може да благоприятства за подобряване на здравословното състояние, може да научите от следващите редове...
Изгаря мазнини
За кофеина се знае, че стимулира термогенезата, която е начинът на организма да превръща храната в енергия.
Може да намали риска от развитие на рак
От данните на проучване става ясно, че консумацията на 4 – 5 чаши кафе дневно понижава риска от развитие на рак на дебелото черво с 15%. В случая е важно да се отбележи, че не става дума за еспресо, а за шварц кафе.
Изследователите отбелязват, че консумацията на повече кафе не гарантира протективния ефект срещу развитие на рак, но би могла да е от полза за предотвратяването му.
Предпазва черния дроб
Тази теория е на изследователи от Университета на Минесота в САЩ. В данните на тяхно проучване се посочва, че редовната консумация на кафе понижава риска от развитие на хепатоцелуларен карцином – най-често срещаната форма на рак на черния дроб.
puls.bg