Консумацията на червено месо в дългосрочен план влияе пагубно на бъбреците става ясно от мащабно проучване на Медицинското училище на Университета Дюк и Училището за обществено здраве на Националния университет на Сингапур.Изследването включва проучване на над 63 000 души на възраст между 45 и 74 години от Сингапур и Китай. Изследователите са имали за цел да разберат ролята на различните протеини върху бъбречното здраве и съответно, да изведат адекватни съвети за пациентите с бъбречни заболявания, свързани с храненето им. Хранителните предпочитания на доброволците са проследявани в продължение на 15,5 години.
Други източници на белтъчини за тях са яйца, млечни продукти, морски дарове, риба, соеви продукти, пилешко и бобови култури. През годините на проучването са възникнали 951 случая на бъбречна недостатъчност.Според изследователите може да се търси връзка между свръх консумацията на червено месо и риска от развитие на бъбречна недостатъчност. При анализа на данните те откриват, че вероятността при консумиращите най-големи количества червено месо да развият бъбречна недостатъчност е с 40% по-висока, в сравнение с тези, които консумират най-малко. Консумиращите червено месо са групирани на четири групи по количествен показател. Не се е открива подобна връзка от консумацията на други видове източници на протеини. Соята и бобовите култури, оказва се, имат точно обратното въздействие за бъбречното здраве – съхраняват го.
Изследването е публикувано в Journal of the American Society of Nephrology и допълва по-рано получени факти за вредния ефект от прекалената консумация на червено месо върху организма. Досега червеното месо се свързваше категорично с риск от развитие на сърдечносъдови заболявания и повишената смъртност при рак. Експерти смятат, че развитието на някои видове злокачествени заболявания също имат връзка със свръх консумацията на мръвки, например рака на стомаха. Експерти препоръчват да не се консумират повече от 560 г червено месо на седмица. Според изследователите от Сингапур намаляването само с една порция червено месо на седмица и заменянето ѝ с друг източник на белтъчини води на спад в риска от развитие на бъбречна недостатъчност с цели 62%.Резултатите от настоящото проучване са сравнени с друго, проведено в Япония, което също показва, че в регионите където консумацията на животински протеини е по-голяма и честотата на бъбречните заболявания съответно е по-висока.
При консумиращите повече червено и преработено месо американци пък се е регистрирал по-голям риск от намаляване на филтриращата функция на бъбреците. Червеното месо може да бъде част от здравословния хранителен режим, поясняват учените, но този режим трябва да е балансиран и включва разнообразни продукти, което и неутрализира този неприятен негов ефект за здравето. Това, което е достатъчно да се направи, е само да се намали консумираното количество, подчертават те.
puls.bg
Коментари