IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Живот
14:15 | 30 август 2014
Обновен: 04:05 | 27 март 2024

Значението на закуската било надценено

Значението на закуската било надценено

По материала работи: manager
Значението на закуската било надценено

Закуската отдавна е смятана за "най-важното ядене през деня". Това виждане се подкрепя от редица специалисти по храненето, според които тя е от полза за метаболизма, потиска ненаситния апетит и допринася за намаляване на телесното тегло.

Ново изследване обаче разкрива, че значението на закуската вероятно се надценява, предаде ЮПИ.

Учени от университета на Алабама в Бирмингам установили, че закуската няма никакъв ефект върху способността на хората да отслабнат. В рамките на изследването била проследена прогресивната загуба на телесно тегло у 300 души за 16 седмици.

Участниците били разделени на три групи. Първата група била посъветвана да закусва, втората трябвало да "прескочи" закуската, а на третата не бил даден съвет дали да закусва или не. В края на изследването било констатирано, че участниците в трите групи отслабнали еднакво.

"Предишни проучвания откриха взаимовръзка, но не непременно причинно-следствена връзка - заяви ръководителката на изследването Емили Дурандар. - Ние си поставихме за цел да разберем дали препоръките ни да се закусва са станали причина за загубата на телесно тегло."

Става въпрос за едно от многото изследвания, анализирали отдавнашното виждане, че закусването е здравословно и е от значение за загубата на телесно тегло.

Друго неотдавнашно изследване, извършено от учени от университета в Бат, Англия, стигна до сходни заключения. Учените откриха, че нивата на метаболизма, холестерола и кръвната захарне са повлияни от наличието или липсата на сутрешна закуска.


dnes.bg

Коментари

Новини Варна