Консумацията на червено месо в дългосрочен план влияе пагубно на бъбреците става ясно от мащабно проучване на Медицинското училище на Университета Дюк и Училището за обществено здраве на Националния университет на Сингапур. Изследването включва проучване на над 63 000 души на възраст между 45 и 74 години от Сингапур и Китай. Изследователите са имали за цел да разберат ролята на различните протеини върху бъбречното здраве и съответно, да изведат адекватни съвети за пациентите с бъбречни заболявания, свързани с храненето им. Хранителните предпочитания на доброволците са проследявани в продължение на 15,5 години. 97% от консумираното червено месо в Китай е свинското. Други източници на белтъчини за тях са яйца, млечни продукти, морски дарове, риба, соеви продукти, пилешко и бобови култури. През годините на проучването са възникнали 951 случая на бъбречна недостатъчност.
Puls.bg
Коментари