IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
16:22 | 8 септември 2014
Обновен: 21:25 | 8 май 2024

ВИДЕО: Признаха Нийл Харбисън за киборг

ВИДЕО: Признаха Нийл Харбисън за киборг

По материала работи: Слав Велев
ВИДЕО: Признаха Нийл Харбисън за киборг

Стърчащата от главата му антена може да бъде махната единствено с операция

Властите на Великобритания признаха 32-годишния Нийл Харбисън, който имплантира антена в главата си, за киборг, съобщи CNN, пише actualno.com.

От дете Нийл страда от рядка болест, наречена цветова слепота. Заедно с учения Адам Монтандон той създал специален апарат, който представлява антена, прикрепена към чип. И антената, и чипът са имплантирани под кожата на главата. С помощта на уеб-камера Нийл вижда цветовете.

Сега вече той може да различава зеления, червения и светлосиния цвят, да вижда инфрачервената и ултравиолетова светлина.

Нийл споделя, че му е било необходимо дълго време, да се получи разрешение да се снима за лична карта със стърчащата от главата му антена, тъй като тя може да бъде махната единствено с операция. След продължителни експертизи Нийл Харбисън е признат за киборг.

Англичанинът създал фирмата Сyborg Foundation и разработил специално приложение за Android, което позволява цветовете да бъдат трансформирани в звуци.

Микрочипът и антената били имплантирани под кожата му през 2013 г.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна