IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
18:42 | 8 септември 2014
Обновен: 04:40 | 19 май 2024

Стивън Хокинг: „Божията частица” ще унищожи Вселената

Стивън Хокинг: „Божията частица” ще унищожи Вселената

По материала работи: Слав Велев
Стивън Хокинг: „Божията частица” ще унищожи Вселената

Неуловимата "Божия частица", открита от учените през 2012 г., има потенциала да унищожи Вселената, предупреди професор Стивън Хокинг.

При много високи нива на енергия, Хигс бозонът (масивна скаларна елементарна частица) може да причини сриване на пространството и времето - а "ние няма дори да подозираме за това", сподели бившият професор по математика в Кеймбридж.

„Божията частица”, която дава форма и размер на всичко, което съществува, може да доведе до "катастрофално вакуумно забавяне", ако учените я поставят под голям стрес.

Подобно бедствие е много малко вероятно засега, тъй като физиците не разполагат с достатъчно голям ускорител на частици, за да проведат такъв експеримент, но коментарите на професор Хокинг са развълнували учените, съобщава вестник Sunday Times.

Теоретичният физик написал мислите си относно Хигс бозона в предговора на новата си книга, Starmus, сборник от лекции на учени и астрономи, включително Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и китаристът на групата Куийн - Брайън Мей.

Професор Хокинг пише: "Тревожно е, че Хигс бозонът има потенциала да се окаже мегаустойчив при енергийни нива над 100 милиарда гигаелектронни волта. Това може да доведе до катастрофално вакуумно разпадане във Вселената, образувайки балон от истински вакуум, който се разширява със скоростта на светлината. Това може да се случи по всяко време и няма как да го предвидим."

Професорът добавя саркастично, че такова събитие е малко вероятно в близкото бъдеще. Той казва: "Ускорител на частици, който да достига 100 милиарда гигаелектронни волта ще бъде по-голям от Земята и е малко вероятно да бъде финансиран в настоящия икономически климат."

Професор Джон Елис, теоретичен физик в ЦЕРН (Европейската организация за ядрени изследвания), заяви: "Трябва да се изясни нещо. Откриването на Хигс бозона в Големия адронен ускорител (най-големият ускорител в света) не създаде този проблем, и сблъсъците в ускорителя не могат да предизвикат нестабилност, тъй като техните енергийни нива са твърде ниски."

Ускорителите позволяват на по-малките от атомите частици да се движат все по-бързо, тъй като в тях се вкарва повече енергия, преди да се разбият.

Учените правят това, за да изпробват и да забележат миниатюрни фрагменти от частиците, които отлитат. По този начин бил открит и Хигс бозонът в ЦЕРН, в Швейцария, през 2012 година.

В този експеримент, физиците забелязали неочаквани отломки от сблъсъците, които отговаряли на предсказанията на британския учен Питър Хигс от началото на 60-те години на ХХ-ти век.

Частицата Хигс бозон се смята за част от механизма, който дава на материята нейната маса, но учените все още не я разбират напълно.

FBR.bg

Коментари

Новини Варна