IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
11:38 | 9 септември 2014
Обновен: 22:16 | 28 април 2024

Варна става световна столица на анимацията

Варна става световна столица на анимацията

По материала работи: Златина Добрева
Звездно жури ще оценява филмите на световния фестивал

От утре до 14 септември Варна ще бъде световна столица на анимацията. ФКЦ домакинства на 10-ото юбилейно издание на световния фестивал на анимационното кино – своеобразен празник за всички, които обичат изкуството и ценят културата, особено в трудното време, в което живеем и в което ценностите на нацията са тотално размити. Самият факт, че в конкурсната програма на феста ще се завъртят 87 филма от 30 държави, вече говори за значимостта на проявата. Организатори са Министерството на културата, община Варна и Националният филмов център.
„В конкурсната програма са включени филми в няколко категории – късометражни, пълнометражни, детски, студентски и телевизионни сериали. В панорамата „Най-доброто от света“ ще видим още 26 късометражни филма от 20 страни. В извънконкурсната програма влизат програма In мemoriam - ретроспективи на български и чуждестранни автори, филми от членовете на журито, студентски филми от български и чуждестранни училища и университети, документални филми“, заяви на пресконференция във ФКЦ Силвия Иванова от организаторите на феста.
Българското участие е с по 1 филм в категориите късометражни, детски и тв сериали и 2 филма при студентските продукции. Иначе в университетските програми са представени филми от Единбургския колеж по изкуствата (Великобритания), от Висшето училище по изкуства (Люцерн, Швейцария), от немската филмова академия от регион Баден-Вюртемберг (Германия), съвместни филми на студенти от 8 европейски университета, от Университета на Южна Калифорния, департамент анимация (САЩ), от университет Мохоли Наги за изкуства и дизайн, департамент анимация (Унгария), от Нов български университет (България) и от Националната академия по театрално и филмово изкуство (България).
Програмата за утре: 16 ч. – Откриване на изложба “Ян Шванкмайер” в Градската художествена галерия “Борис Георгиев”; 17,30 ч. – Откриване на изложба “Раждането на Спиру” във Фестивалния и конгресен център; 19 ч. – Официално откриване на фестивала и прожекция на първа късометражна състезателна програма; 21 ч. – “Истината падна”, 2014, САЩ, пълнометражен филм.

Проф. Анри Кулев: Искаме да върнем хората в залите
„Искаме да върнем хората в залите. Това е задачата на фестивала. А тя е трудна задача, защото хората отвикнаха да гледат кино. Кинозалите изчезнаха, изместени от телефони, лаптопи и всякакви други електронни глупости.“ Това заяви на пресконференция във Варна проф. Анри Кулев. Той определи фестивала на анимационното кино като изключително важно събитие не само за Варна, а за България, за Европа и за света.
„Трудно се прави такъв фестивал. Парите все не стигат. Въпреки това ние се стремим да поддържаме през годините едно високо ниво. На практика много от нещата, създадени през последната година, сега идват на фестивала във Варна“, коментира още проф. Кулев.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна