IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
10:32 | 14 септември 2014
Обновен: 17:56 | 17 април 2024

Мобилно приложение ще разпространява безплатно българската класика

Мобилно приложение ще разпространява безплатно българската класика

По материала работи: Златина Добрева
Мобилно приложение ще разпространява безплатно българската класика

Напълно безплатно мобилно приложение започва да разпространява литературната поредица "Българска класика". Приложението, наречено BooksForge (Ковачница на книги) има за цел да улесни достъпа на учениците до учебна литература и възможността да се четат произведенията във всеки удобен момент - в метрото или автобуса на път за училище, вкъщи, на разходка в парка или дори в междучасията, пише БТА.
Компанията, разработила приложението, се надява, че по този начин произведенията на Ботев, Вазов, Дебелянов, Вапцаров и всички български класици, ще са не само по-достъпни за младежта, но и по-интригуващи.
Приложението ще се отваря през мобилен телефон или таблет, без да е необходимо да се свалят допълнителни четци или програми. Създателите са помислили и за опции като запаметяване на страницата, до която е стигнал читателят, и възможност за споделяне на любим цитат в социалните медии и месинджърите. За да бъде улеснено още повече четенето и превърнато в изключително приятно забавление разработчиците дават шанс на читателите да избират между дневен и нощен режим, сила на подсветката, шрифт и големина на текста, както и улеснено преминаване от една глава в друга по избор от съдържанието.
"Решихме, че най-практично ще бъде, ако всяко произведение се разработи като самостоятелна апликация, така че потребителите да могат да преценяват коя творба да запазят и по този начин да си създадат собствена мобилна библиотека", обясняват създателите.
В момента всички книги са достъпни само за Android и могат да бъдат открити както по заглавие и автор, така и по ключова дума в Google Play Market.
"Това е едва началото, така че читателите могат да очакват от нас всеки ден да обогатяваме библиотеката", допълни създателят на проекта Бояна Попова.
bgonair.bg

Коментари

Новини Варна