IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
18:12 | 18 септември 2014
Обновен: 01:25 | 2 май 2024

Историята на жената, дегустирала храната на Хитлер

Историята на жената, дегустирала храната на Хитлер

По материала работи: Слав Велев
Историята на жената, дегустирала храната на Хитлер

70 години след като била принудена да тества храната на Хитлер за отрова, Марго Вьолк разказва историята си, пред света, съобщава Independent.

Всяко ястие можело да ѝ бъде последно. Когато приключели постните, вегетариански ястия, които им били поднасяни, Марго и „колежките“ ѝ избухвали в плач и били благодарни, че са живи.

Вьолк оцеляла единствена. Всичките ѝ колежки били разстреляни от Червената армия през януари 1945 г.

Сега 96-годишната вдовица е преодоляла срама и нарушава десетилетия мълчание по повод живота ѝ, като дегустатор на Хитлер.

„Ястията винаги бяха вегетариански“, казва тя за берлинската телевизия RBB. „Постоянно се носеха слухове, че британците се опитват да отровят Хитлер. Той никога не ядеше месо… само ориз, макарони, чушки, грах и карфиол“, спомня си Вьолк.

„Някои от момичетата плачеха, докато ядяха. Толкова бяха изплашени. После трябваше да чакаме един час и винаги го прекарвахме в страх, че на някоя от нас ще ѝ прилошее. Плачехме горчиво и бяхме благодарни, че сме живи“, допълва Марго.

Обградена от бели, плюшени мечета, г-жа Вьолк разказва историята си в същия апартамент, в който била родена през 1917 г. Дъщеря на немски железничар, тя се радва на безгрижно детство и има множество приятели евреи, докато нацистите не идват на власт през 1933 г.

Марго става една от дегустаторките на Хитлер по чиста случайност. Съпругът ѝ Карл бил взет запас в армията през 1941 г., а бомбардировките я накарали да напусне Берлин и да търси убежище при майка си, в източния пруски град Парч (днешна Полша), разположен на около 650 км. източно от Берлин. В близост до Парч се намирала т. нар. „Вълча бърлога“ – главното командване на Вермахта по това време.

Кметът на града, отявлен нацист, принудил Вьолк да стане дегустатор. Всеки ден войници събирали момичетата от домовете им и ги карали до стара училищна сграда, където дегустирали ястията на Хитлер.

„Всичко бе изключително строго охранявано. Никога не съм виждала Хитлер на живо“, спомня си Марго.

Tя пази ужасите на младостта си в тайна през целия си живот

Страховете на Хитлер не са били неоснователни. На 20 юли 1944 г. група офицери от германската армия опитват да го убият, като взривяват бомба именно във „Вълчата бърлога“. Около 5000 германци, заподозрени в участие в опита за убийство, са били екзекутирани от нацистите.

Към края на 1944 г., с напредването на Червената армия, Маргот Вьолк успява да избяга благодарение на благосклонен офицер. Тя се качва на влака, в който обикновено се возил Йозеф Гьобелс, и отпътува към опустошения Берлин. След капитулацията обаче ужасът на войната не приключва. „Обличахме се като стари жени, но руснаците дойдоха при мен и още момичета, заведоха ни в апартамента на един лекар, държаха ни там две седмици и ни насилваха“, спомня си с ужас жената.

Вьолк не е можела да има деца. „Винаги съм искала дъщеря. Когато станах на 50, мислех как ако имах, тя щеше да е вече на 25. За съжаление това така и не се случи", споделя тя.

През 1946 г. съпругът ѝ Карл се появил пред дома ѝ. Най-накрая му било позволено да напусне руския военнопленнически лагер, където бил държан. Той тежал едва 45 кг. и с превързана глава бил едва разпознаваем. Двойката опитала да заживее нормален живот, но войната оставила своите следи и върху двамата. Марго така и не успяла да избяга от кошмарите си и след войната напуснала Карл. Той умира преди 24 години, а Вьолк живее сама със спомените си и до ден днешен.

FBR.bg

Коментари

Новини Варна