Вино или бира? Зависи от гените

Вино или бира? Зависи от гените

Вино или бира? Зависи от гените

Вино или бира? Зависи от гените

Какво предпочитате, чаша вино или халба бира? Изборът на алкохол е написан от гените на човек, твърди ново проучване, цитирано от "Дейли Мейл".
Ако предпочитате свежия цитрусов вкус на виното пред горчивината на пенливата бира, то най-вероятно вашите гени имат думата.
Нови изследвания показват, че усещанията, свързани с алкохола и рецепторите отговорни за възприемането на горчивия вкус може би са свързани с генетични вариации.
Вече е добре известно, че вкусът оказва огромно влияние върху това, което ядем и пием. Новите проучвания обаче показват, че гените на човек влияят върху това как ние възприемаме определен аромат и дали харесваме или не определена напитка.
Джон Хейс, асистент професор по науката за храненето в университета в Пенсилвания, САЩ, казва: "Хората могат да бъдат различни в усещанията, които изпитват от дадена храна или напитка.
Също както далтонизмът, тези разлики във възприятията имат биологична основа.
Предишни проучвания показват, че някои хора изпитват повече горчивина и по-малко наслада от алкохолни напитки като бирата.
Като цяло усещането за по-голяма горчивина, означава по-малко харесване, тъй като сме склонни да избягваме храни и напитки, които не ни носят наслада".

Австралийският професор Ръсел Кийст споделя: "Предишни изследвания показват, че вариациите в горчивия вкус могат да бъдат особено важни, тъй като хората, които по-силно усещат горчивината, консумират по-малко горчиви зеленчуци.
Въпреки това ситуацията при алкохола е доста по-сложна, тъй като някои напитки съдържат аромати и вкусове, които могат да маскират всички отблъскващи ефекти на горчивина. Например сладостта на шерито или аромата на даден коктейл".
В изследването са участвали два рецепторни гена – вкусовите рецептори тип 2 член 13 (TAS2R13) и тип 2 член 38 (TAS2R38).
Те са били избрани, тъй като е установено, че са свързани с приема на алкохол и с това как 58 мъже и 58 жени са реагирали на разнообразни алкохолни напитки.
"Връзката между гените и вкусовите усещания означава, че не всеки започва от един и същ празен лист, когато дойде време да се научи да харесва определена храна или напитка. За някои хора това може да се окаже много по-лесно, отколкото за други", обяснява професор Хейс.
Той обаче е категоричен, че генетиката не определя изцяло питейната съдба на един човек.
"Биологията не е съдба.
Изборът на храна си остава просто един избор. Някои хора могат да се научат да преодоляват вродените си нежелания да вкусват горчивина и консумират прекомерни количества алкохол.
Други, които нямат проблем с горчивината все пак могат да изберат да не консумират алкохол по безброй причини, които нямат нищо общо с вкуса", категоричен е Хейс, пише vesti.bg.
Изследването е публикувано онлайн в списание "Алкохолизъм: клинични и експериментални изследвания".

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата