IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
08:13 | 26 септември 2014
Обновен: 04:28 | 18 април 2024

Гръцки учени създадоха робот октопод

Гръцки учени създадоха робот октопод

По материала работи: Пламен Янков
Гръцки учени създадоха робот октопод

Движението на роботизираните машини се постига по различни начини - с гъсенични вериги, колела, с два или четири крака, пише CNET. Често технолгиите следват образец на движение от природата. Конструкторите на подводни роботи обикновено черпят вдъхновение от рибите, но в моретата и океаните има и други животни, които могат да дадат пример. 

Учени от Фондацията за изследвания и технологии “Хелас” в Гърция изучават движението на окотоподите. През 2013 година те представиха твърд пластмасов октопод. Тази година екипът е успял да удвои скоростта на придвижване на робота, използвайки гъвкав силикон и добавяйки ципи, каквито истинските октоподи имат между пипалата си. Това увеличава изтласкващата сила и общата енергийна ефективност на водния робот.
Най-напред изследователите са проучили различни динамични модели чрез компютърен софтуер, а след това са провели експерименти с робот прототип. Той е постигнал скорост от 0.5 дължини на тялото си в секунда и изтласкваща сила от 10.5 нютона. Създаденият в резултат на тези изследвания робот е тестван както в лабораторни условия, така и в Егейско море. В морето машината октопод е била следвана от пасажи от малки рибки, което показва, че роботът би могъл да се използва за наблюдения, без да нарушава спокойствието на подводните обитатели.

Коментари

Новини Варна