IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
11:36 | 2 август 2016
Обновен: 11:44 | 16 май 2025

Бамя – идеалният зеленчук при уседнал начин на живот

Тя е ниско калорична и с приятен специфичен вкус, добавена в летните гозби

По материала работи: Юлиян Атанасов
Бамя – идеалният зеленчук при уседнал начин на живот

Бамята незаслужено е сред непопулярните зеленчуци. Тя обаче е ниско калорична и с приятен специфичен вкус, добавена в летните гозби. Бамята е богата на витамини, минерали и фибри, което я прави полезен продукт при запек и изпитване на тежест в стомаха и липса на желание за хранене заради летните горещини. Сто грама бамя ни зарежда само с 33 калории, но ни осигурява две трети от необходимата за деня доза от витамин К. Този витамин е от ключово значение за кръвосъсирването и здравината на костите, тъй като подпомага усвояването на калция. Приемът му е от значение за профилактиката на остеопороза, така че бамята смело може да се нареди в графата храни за борба с нея.

 

Бамята е богата и на манган – същото количество доставя на организма половината от необходимата дневна доза на микроелемента. А манганът участва в обмяната на веществата на много различни нива: в метаболизма на въглехидратите и белтъчините, активира някои ензими, важни за усвояване на витамини и други полезни вещества като витамин С, биотин, тиамин, холин; катализатор е за синтеза на мастни киселини и холестерол; също участва в процесите на формиране на костно вещество и производството на тироксин и полови хормони...Вероятно витамин К и манганът повличат в бамята и витамин С, фолиева киселина, магнезий, тиамин и витамин В6, което я прави полезна срещу редица състояния, появяващи се заради уседнал начин на живот.

 

Според резултати на множество изследвания консумацията на бамя намалява риска от развитие на диабет, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване, тъй като повлиява благоприятно нивата на кръвната захар и на лошия холестерол.Заради фолиевата киселина и лецитина бамята може да се използва в хранителните режими и за превенция от рак. Фолиевата киселина е особено необходима на жените, които планират бременност до края на първото тримесечие от реализираната такава. Тя е от значение за правилното развитие на нервната система на плода. По същата причина, за подпомагане на правилното функциониране на централната нервна система е от значение при зависимост от алкохола. При сериозни проучвания се установява, че лецитинът значително повлиява растежа на ракови клетки – при терапия на пациенти с рак на гърдата растежът на ракови клетки е намалял 63% и 72% от наличните ракови клетки са били унищожени.

 

Особено качество на зеленчука е, че тонизира и дори разкрасява – казват, че консумиращите го по-често се радват на изравнен тен и здрава коса. За да запази хранителните си качества, бамята не бива да бъде съхранявана повече от 3-4 дни в хладилник в плик.При консумацията ѝ трябва да се има предвид, че заради наличието на фруктани може да предизвика диария, образуване на газове и подуване на корема най-вече при хора с чревни разстройства. При наличие на синдром на раздразненото черво е много възможно бамята да  раздразни.

puls.bg

Коментари

Новини Варна