IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
10:42 | 11 октомври 2014
Обновен: 07:08 | 6 май 2024

Бира и билярд – рецепта за дълъг живот

Бира и билярд – рецепта за дълъг живот

По материала работи: Златина Добрева
Бира и билярд – рецепта за дълъг живот

Учени откриха най-приятния ключ към дълголетието – съчетанието на пиене на бира и играта на билярд, съобщава "Дейли мейл".
Билярдът, който обикновено се играе в тъмни заведения с халба бира в ръка, е идеален спорт за хората на възраст, защото между ударите има достатъчно дълги почивки. Освен това така те се срещат с приятели, т.е. изпълняват препоръката да са социално активни. Бирата пък помага за ведрата атмосфера.
Играта откъсва хората на възраст от мрачните мисли за болести и проблеми, категоричен е авторът на изследването Аске Ласен от университета на Копенхаген. Ученият дори препоръчва билярдът с бира да бъде включен в препоръките на СЗО за активно остаряване.
"Трябва да имаме по-широка представа за здравето и активното остаряване, която да отчита какво обичат да правят възрастните и какво се отразява положително на ежедневието им, на качеството им на живот и на здравословното им състояние", изтъква Ласен.
Той подчертава, че е важно да не се поставят всички възрастни под общ знаменател, защото някои занимания са немислими за едни, но за други са съвсем естествени, пише БТА.

Коментари

Новини Варна