IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
07:07 | 15 октомври 2014
Обновен: 15:58 | 25 април 2024

Георги Бербенков стъкми епиграми за господа и дами

Георги Бербенков стъкми епиграми за господа и дами

По материала работи: Златина Добрева
Георги Бербенков стъкми епиграми за господа и дами

Ако човек познава писанията на Георги Бербенков, няма да се изненада от новата му книга. Е, елемент на приятна изненада ще има, най-малкото защото ще си зададе въпроса: „Абе, тоя човек как ги тъкми тия?“.
„Епиграми за господа и дами“ е кръстил томчето си Бербенков, който е пословичен в кратките словесни форми. Умее да го прави. Търси и намира рими, които хем са уж стандартни и банални, хем така кръстосани словесно, че намигат. Намигат със закачка, с усмивка, като зад смешното нерядко стои сериозното. Защото никак не е лесно да казваш нещата с 3-4 думи и тези неща да звучат житейски изпитани и истински.
„Беше способен
да бъде удобен.“
И още:
„Глупак -
на всичко капак.“
Новата книга на Бербенков се чете бързо и лесно. Нищо че трябва и да се осмисля, защото житейските максими понякога са много дълбоки, колкото и лековато да звучат на пръв поглед. В епиграмите авторът не бяга като че ли от нито една тема. Има за какво да намигне и в отношенията между съпрузите, и между шефовете и подчинените, и в нравствените ценности, които все повече ни убягват, и в политиката, и в силните, и в слабите на деня.
„Преди бяха другари,
сега са господари.“
Или:
„На избирателите обещавай,
на своите давай.“
С две думи: дори да ви се струва, че в забързания си делник нямате време за нищо и 24 часа не ви стигат за едно денонощие, ръзгърнете книжката на Жоро. Една усмивка никога не е излишна!
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна