Варна °
fallback
Живот
09:36 | 11 октомври 2016
Обновен: 01:17 | 25 юни 2025

Рецепта на деня: Домашен Наполеон

Да ви е сладко!

По материала работи: Пламен Янков

Необходими продукти:

1 кг бутер тесто

За крема:

1 л прясно мляко 125 г масло 3 яйца 1 ч.ч. захар 2 ванилии 7 с.л. брашно 200 мл течна сладкарска сметана сладко по желание

 

Начин на приготвяне:

Омекналото бутер тесто се разточва леко и от него се изрязват две малко по-големи от размера на формата, в която ще се приготвя сладкишът, кори. Всяка поотделно се изпича на 200 градуса върху хартия за печене. Отделно се изпичат изрезките от тестото. Изпечените и изстинали кори се разрязват с нож за хляб надве хоризонтално, така че да се получат четири блата. Приготвя се крема, като в дълбока тенджера се поставят 800 мл от прясното мляко, маслото, захарта и ванилията. Предварително се разбиват останалото мляко, яйцата и брашното на гладка смес. След като млякото заври, се добавя сместа с брашното на тънка струйка, като се бърка непрекъснато, за да не се получат бучки. Отстранява се от огъня, след като се сгъсти. Във формата се поставят последователно блат-крем, като след втория блат се разпределя равномерно сладкото – не е проблем и да не се сложи. За най-горния пласт крем се разбива течната сметана, която се добавя към остатъка от яйчния крем. Украсява се с натрошените изрезки от корите и по желание със сурови орехови ядки и шоколадов топинг. Желателно е сладкишът да престои 12 часа в хладилник преди консумация.  

Да ви е сладко!

 

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback