Ядките пазят от рак, сърдечни болести, диабет...

Съдържат все полезни хранителни съставки

Снимка Пламен Гутинов

Снимка Пламен Гутинов

Британски учени доказаха, че хората, които консумират поне 20 грама ядки на ден, са по-малко застрашени от сърдечни болести или рак, предаде Прес асосиейшън.

 

Шепа ядки на ден намалява риска от сърдечни болести с близо 30 процента, от рак - до 15 процента и от внезапна смърт - до 22 на сто, пише БТА, цитира dnes.bg. Същото количество изядени ядки намалява наполовина риска от смърт, причинена от дихателни заболявания, а от диабет - с до 40 на сто.

 

"В хранителните изследвания повече внимание се отделя на опасните убийци като болести на сърцето, инфарктите и рака, но сега започваме да анализираме информацията и за други заболявания", каза съавторът на изследването Дагфин Аун от Имперския колеж в Лондон.

 

"Открихме последователно намаляване на риска от много различни болести. Това е силна индикация, че има истинска връзка между консумацията на ядки и различни полезни за здравето резултати. Ефектът от такова малко количество храна е доста значителен", добави той.

 

Екипът анализира публикувани изследвания, обхванали над 800 000 участници от цял свят. Включени са всички видове ядки - лешници, орехи, фъстъци.

 

"Ядките и фъстъците са с високо съдържание на фибри, магнезий и ненаситени мазнини - основни хранителни съставки за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания, които намаляват нивата на холестерола. Някои ядки, в частност орехите и пеканите, съдържат и много антиоксиданти, което помага при борба с оксидативния стрес и е възможно да намали риска от рак", каза още Аун.

 

Четете още Невероятно полезни хранителни комбинации

15 от най-добрите храни за плосък корем

Здравословните алтернативи на любимите ти храни

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата