IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
18:50 | 7 декември 2016
Обновен: 20:22 | 9 май 2025

С тези храни можем да подсилим имунитета през зимата

Те помагат много в навечерието на грипния сезон

По материала работи: Ставри Таргов
С тези храни можем да подсилим имунитета през зимата

 

Имайки предвид, че силната имунна система е в основата на превенцията срещу грипа и настинката, трябва да сме наясно с методите за стимулирането й. Най-естественият начин да направим това е чрез хранителния режим. Кои са храните, които подпомагат имунната система?
 
Черен бъз
 
Тези горски плодове са народно домашно средство за подпомагане на здравето. Те са с богато съдържание на хранителни вещества и антиоксиданти и може да бъдат от полза срещу възпалителните процеси.
От данните на лабораторни проучвания дори става ясно, че екстрактът от черен бъз блокира грипните вируси.
 
Печурки

Консумацията на тези гъби доставя на организма минерала селен и витамините от B-групата рибофлавин и ниацин, които са от важно значение за здравето на организма. При дефицит на селен се повишава и рискът от по-тежки симптоми на грипния вирус. Рибофлавинът и ниацинът имат отношение към здравата имунна система.
 
Стриди
 
Тези морски дарове са с богато съдържание на цинк, който има противовирусни свойства. Този елемент помага за образуване и активиране на белите кръвни клетки, които участват в имунния отговор. Укрепва имунитета и участва активно в заздравяването на раните.
 
Пшеничен зародиш
 
Тази храна е с богато съдържание на хранителни вещества и е чудесен начин да набавим на организма цинк, антиоксиданти и витамини от B-групата. Пшеничният зародиш доставя още фибри, протеин и някои полезни мазнини.
 
Кисело мляко
 
Пробиотиците, които се съдържат в киселото мляко и други продукти, минали през процеса на ферментация, може да облекчат тежестта на настинката.
 
Спанак
 
В тази суперхрана се съдържат множество хранителни вещества. Сред тях е фолиевата киселина, която подпомага организма в образуването на нови клетки и възстановяването на ДНК.
Осигурява на организма още антиоксиданти, в това число и витамин C. За най-голяма полза е препоръчително да консумираме спанака суров или задушен.

Puls.bg
 

Коментари

Новини Варна