IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
08:53 | 26 декември 2016
Обновен: 02:14 | 11 май 2025

Как да познаем доброто шампанско

Вижте какво твърдят учените

По материала работи: Слав Велев
Как да познаем доброто шампанско

Досега се считаше, че най-доброто шампанско трябва да образува малки мехурчета. Но с коренно противоположна теза излязоха учени от университета в Реймс, които твърдят, че за да е добро едно пенливо вино, то трябва да има големи балончета, пише в. "Дейли мейл".
 

Големият размер на мехурчетата рязко подобрява вкусовите качества на напитката. Веднага след като пенливият елексир се налее в чашата, той започва да формира милиметрични балончета в шестоъгълни конфигурации. При размер на мехурчетата от 3,4 милиметра се образува аерозол над повърхността на течността, който силно стимулира обонянието и вкуса. Той рязко изостря всички скрити компоненти на шампанското.
 

Според екипа на проф. Лиже-Белер малките мехурчета носели много по-малко информация на човешките рецептори, поради тази причина те са само мит за това, че характеризират най-добрите пенливи вина.
 

Около 1 милион мехурчета се оформят в една стандартна чаша с шампанско. Те се образуват вследствие разтварянето на въглеродния двуокис, който се образува във виното поради вторичната ферментация, на което е подложено.

Коментари

Новини Варна