Hова година е празник, с който се отбелязва краят на текущата и началото на следващата календарна година. Посрещането на новата година датира още преди 4 000 години, когато на първия ден от новата година са се организирали празненства в древен Вавилон. Новогодишната вечер събира цялото семейство, много роднини и приятели. Традиционната празнична трапеза е богата и пищна, трябва дa имa изoбилиe oт яcтия.
Не знаете как да отпразнувате „Нова година", защото обичате уюта на дома и искате да прекарате предстоящите празници вкъщи, но... все пак обичате и добрата кухня. В такава ситуация на вашето внимание са няколко новогодишни рецепти, с които да оберете овациите на вашите гости.
За една изискана вечеря, каквато се предполага, че трябва да е новогодишната, е добре менюто да се състои от няколко степени. Първата, от която е предястието. За него ви предлагаме една лесна, но доста ефектна рецепта.
Солена палачинкова торта
Продукти:
- 8 бр. палачинки
- 200 г майонеза
- 400 г сирене крема
- черен пипер, чубрица
- 100 г шунка
- 200 г кашкавал
- 2 бр. кисели краставички
- 1 бр. сварен морков
- 2 бр. сварени яйца
- 100 г сирене
Начин на приготвяне:
Смесваме крема сиренето с майонезата, подправяме с малко черен пипер и чубрица и бъркаме до получаване на крем. Шунката, кашкавала, краставичките, моркова, яйцата и сиренето се настъргват на ренде. Първата палачинка се поставя в плитка средна чиния, намазва се с получената смес и се поръсва с шунка. Отгоре се поставя втората палачинка, отново се намазва и се поръсва с кашкавала. Третата палачинка е намазана и се нарежда с киселите краставички. Четвъртата палачинка следва реда на предходните но този път се добавят настъргани яйца. За петата палачинка подхода остава същия като добавката е сирене, на шестата - моркови, и така на татък повтаряме до ичерпване на количеството. Последната палачинка се поставя и се украсява по желание. Лесно е, дори и децата могат да се включат.
Новогодишна Салата:
Продукти:
- 1 зелена салата
- домати
- слънчогледови семки
- тиквени семки
- кедрови ядки
- орехови ядки
- царевица
- сол
- оцет
- олио
Начин на приготвяне:
Зелената салата и доматите се нарязват и към тях се добавят обелените семена, почистените от костилките ядки и царевицата (от консерва). Количеството на продуктите е по ваше желание. Подправете салатата със сол, оцет, олио и след това разбъркайте.
За основно ви предлагаме пълнена пуйка
Продукти:
- Средно голяма пуйка
- 100 г краве масло
- 1 или 2 глави кисело зеле
- сол
- черен пипер
За пълнежа:
- 1 чаена чаша ориз
- дреболиите от пуйката
- 1 кубче бульон
- стафиди
- 1 глава лук
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Първа стъпка е измиване и посоляване на пуйката. След което я поръсете и с черен пипер. Когато добавите подправките пуйката вече е готова да влезе във фурната. Печете в силна фурна до зачервяване. Вместо с фолио може да увиете пуйката със зелеви листа ( използвайте онези, които ще останат неизползвани от сармите). После намалете фурната и допечете пуйката на по слаба температура.
За пълнежа на пуйката: задушете лука, нарязан на ситно и после добавете ориза и нарязаните, предварително сварени дреболии. След което, залейте с 300 мл бульон. Сега е момента, в който може да добавите стафидите(по желание). И разбира се, овкусявате със сол и черен пипер. Разбъркайте добре. Когато оризът поомекне, свалете го от огъня.
Напълнете пуйката с приготвения ориз и зашийте. Накрая я увийте в зелевите листа. При печенето от време навреме поливайте със соса. За аромат в тавичката сложете една дюля и сушени сливи.
Зелеви сърми
Необходими продукти (8 порции):
- 1 кисела зелка
- 250 г свинска кайма
- 1 ч. ч. ориз
- 2 с. л. доматено пюре
- 1 ч. л. червен пипер
- 5 с. л. олио
- 1 морков
- 1 глава лук
- 1 ч. л. сух магданоз (1 с. л. пресен)
- 1 ч. л. чубрица
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът и морковът се нарязват на ситно, след което се запържват в тенджера за около минута. После се добавя измитият и отцеден ориз, разбърква се и се пържи 3–4 минути, докато оризът стане стъклен. После се поръсва с червен пипер, разбърква се и се залива с 1 ч. ч. вряла вода. Посолява се и плънката се задушава на тих огън, докато оризът поеме течността. Подправя се с магданоза, чубрицата, черен пипер и доматеното пюре. Добавя се каймата и се разбърква добре, за да стане на трохи, след което се оттегля от огъня. Листата на киселото зеле се отделят внимателно и в основата на всяко листо се поставят по 1–2 с. л. от плънката в зависимост от големината на листата. Тогава се завиват сарми. На дъното на дълбока тенджера се слагат няколко от листата така, че да се покрие дъното. Върху тях се подреждат сармите със загънатата част надолу и се заливат с равни части зелев сок и вода, колкото да ги покрие. Сармите се затискат с чиния и тенджерата се поставя на огъня. Когато течността кипне, огънят се намалява и ястието се задушава още около 20–25 минути.
Руло Стефани
Продукти:
- Кайма -1 кг
- Яйца-4 броя
- хляб-2 филии
- лук-2 глави
- моркови-3 броя
- кисели краставички-3 броя
- чубрица-1 чаена лъжица
- кимион-1/2 чаена лъжица
- сол-1 чаена лъжица
- магданоз-1/2 връзка
- кашкавал-100 грама
Начин на приготвяне:
Първата и най-съществена стъпка е подготовката на продуктите. Сварете морковите за около 10 минути, а междувременно подгответе каймата. За приготвянето на руло "Стефани" може да ползвате както свинска, така и телешка кайма, а най-добре е каймата да бъде смес. Докато подготвяте каймата сварете две от яйцата. Поставяте каймата в голяма купа. Добавяте солта и подправките, както и две сурови яйца. Накисвате филиите във вода и след като напълно омекнат ги натрошавате и също ги добавяте към каймата. Лука настъргвате, нарязвате магданоза на много ситно и ги добавяте в купата. И започвате да размесвате с ръце. Месите старателно, за да се разпределят всички съставки равномерно. Това е за каймата, а сега я оставяте настрана.
Второто стъпка - нарежете сварените моркови и краставичките на лентички. Обелете яйцата и ги нарежете на четвъртинки. Разстелете каймата върху кърпа и наредете ред моркови, ред кисели краставички и накрая ред от сварените яйца. Сега е моментът, в който трябва да завиете вашето руло. Не опитвайте да завиете рулото с ръце, тъй като кайма ще се скъса. Хванете кърпата в горния край, в който са наредени зеленчуците и с едно движение "захлупете" и завийте надолу. Повторете движението, докато навиете цялото руло. Накрая натиснете двата края на рулото, за да "запечатате" и плънката да не излезе при печене.
Поставете хартия в тавата за печене (така ще си спестите усилия при миенето на тавата в последствие). Печете рулото в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40-45 минути. След като рулото еизпечено го поръсете с настърган кашкавал и го оставете в още топлата фурна, за да се разтопи.
Eдин oт нaй-xyбaвитe cимвoли нa Hoвa гoдинa e пpигoтвянeтo нa бaницa c ĸъcмeти. Баницата е любим елемент от трапезата на новогодишната вечеря на малки и големи. За нея традицията повелява, че предварително трябва да се преброят очакваните гости, като към тях се прибави плюc oщe eднo. Bceĸи чoвeĸ взимa пapчeтo пpeд нeгo, a ĸъcмeтът oпpeдeля пpeдcтoящaтa мy гoдинa. Парчето в повече се нарича на Св. Богородица.
Баница с късмети
Продукти:
- 400 г точени кори
- 400 г кисело мляко
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 3-4 бр. яйца
- 2/3 ч.ч. олио
- сирене
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват в купа. В кофичката мляко се сипва содата и се оставя да шупне. Добавя се към яйцата. След което се добавят 1 и 1/2 ч.ч. вода, както и олио, сол и сирене. Разстилат се корите, като всеки лист се залива с малко от сместа, като е добре последния лист да бъде по-обилно полят. Фурната се загрява предварително до 220-230 С. Късметите се написват и поставят на различни места в баницата, добре е те да бъдат предварително увити във фолио. Пече за 30-40 минути до златисто.
Още от елементите, които трябва да присъстват на трапезата: Както на масата на Бъдни вечер, така и на Нова година трябва да има лук, чесън, жито, сушени плодове, орехи и туршия.
След вечерята е време и зя най-сладката част от менюто - десерта. За десерт предлагаме:
Домашна торта
Продукти:
- 250 г бишкоти
- 1 к.ч. кафе
- 2 с.л. шоколадови пръчици
За крема:
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 4 жълтъка
- 1 ч.ч. сметана
- 1 к.ч. захар
- 2 с.л. брашно
- 1 ч.л. ванилия
Начин на приготвяне:
Най-важното, което трябва да знаете за тази рецепта, е че щом кремът е готов, трябва бързо да се нанесе върху бишкотите, докато е още топъл. Ваниловият крем се приготвя като се разбият жълтъците (4 бр), прясното мляко (2 ч.ч.), сметаната (1 ч.ч.), захарта (1 к.ч.), брашното (2 с.л.) и ванилията (1 ч.л.). Щом се получи хомогенна смес, се изсипва в тенджера и се поставя на тих огън. При непрекъснато бъркане в продължение на около 15 минути кремът се държи на котлона, докато се сгъсти. Бишкотите (250 г) се потапят за секунди в горещото кафе (1 к.ч.) и се подреждат в правоъгълна тавичка. Заливат се с половината от крема и върху него отново се подреждат ред бишкоти, потопени за кратко в кафе. Тортата се завършва с останалия крем, заглажда се с лъжица и се поставя в хладилник да стегне. Бишкотената торта с ванилов крем се изважда охладена, поръсва се с шоколадови пръчици (2 с.л.) и се нарязва на парчета.
recepti.spisanie.to
Четете още Събитията, които разтърсиха света през 2016-а
Габровци посрещат Нова година днес
Последната минута на 2016 г. ще е 61 секунди
Коментари