На трапезата на Ивановден задължително слагаме кървавица

Домашен суджук, ошав, ашуре, баница със сирене и свински ребърца в зелев лист са нашите предложения за празничната вечеря

На трапезата на Ивановден задължително слагаме кървавица

Ивановден се определя като най-празнуваният имен ден в България. На този ден празнуват над 300 000 души.

 

Може би тук е мястото да ги поздравим и да им пожелаем здраве и късмет.

 

А един празник не може и без вкусни гозби. По традиция днес трябва да си приготвим една от най-вкусните зимни гозби – свински ребърца с кисело зеле, варено жито, което присъства на почти всеки български празник, традиционният за това време на годината ошав от сушени плодове, вкусна баница със сирене, традиционна кървавица и луканка. Едно българско меню, което повечето от нас биха си хапнали с удоволствие.

 

Ето и примерни рецепти за традиционните ястия на Ивановден.

 

Свински ребра с кисело зеле

 

Необходими продукти:

 

2 кг. свински ребърца

1 голяма кисела зелка

 

Начин на приготвяне:

 

Ребърцата се разделят от хармониката и всяко едно се увива в зелев лист. Подреждат се в глинен гювеч или по-голяма иенска тенджера. Заливат се със зелев сок и вода 1:1 и се добавя 1 с.л. свинска мас или 1 ч.ч. олио. Пекат се 3 часа във фурната на 200 градуса.

 

Ашуре по класическа рецепта 

 

Необходими продукти:

 

500 г жито (грухана пшеница) 

200 г захар 

100 г орехови ядки 

100 г стафиди 

40 г нишесте 

1 ч. л. канела 

2‐3 капки розова вода 

пудра захар за поръсване и дребни бонбонки 

 

Начин на приготвяне:

 

Измитото и почистено жито се сварява до пълно омекване и около 2/3 от него се претрива през цедка, след което се смесва с останалата 1/3 от свареното жито. Прибавят се захарта, стафидите и предварително разтвореното в 100 мл вода нишесте и сместа се вари 2‐3 минути. Сваля се от огъня и се ароматизира с подправките. Разпределя се в облени с вода купички или други подходящи съдове и се охлажда.

 

Можете да го сварите и да го овкусите само с пудра захар. Но ние ви предлагаме да опитате и в комбинация със сушени плодове и канела. Вкусът е богат и много апетитен. 

 

Ошав

 

Зимните месеци са най-подходящото време да си сварите един ошав. Компотът се приготвя от сушени плодове, но е много ароматен, тъй като може да му се добавят различни подправки. Ние ви предлагаме да добавите и лимонов сок, канела или карамфил, например.

 

 

 

 

Дърпана баница

 

Необходими продукти за тава с диаметър 28 см:


200 мл вода
350 г брашно
1 с.л. олио
1 с.л. оцет


Нужни са още:


2 яйца
100-150 г сирене ( в случая комбинирах краве сирене, козе сирене, биволско сирене и малко кашкавал)
100- 150 г кисело мляко пълномаслено мляко
олио

 

Начин на приготвяне:


От водата, олиото и брашното се замесва тесто. Меси се по-продължително време (месих около 10-12 мин), докато се образуват мехурчета при разтегляне - виждат се като дупчици в тестото като се разтегли.


Тестото се разделя на 3 части. Всяка част леко се разточва в малък кръг, поставя се върху чиста кърпа, намазва се отгоре хубаво с олио, за да не хване коричка, покрива се с друга кърпа и се оставя да си почине тестото, да се отпусне, за да може по-лесно да се разтегли после. (отне ми около 20 мин време).

 

За плънката:


Яйцата се разбиват с киселото мляко. Добавя се натрошено сирене.

 

Тавичката, в която ще се пече баницата се намазва с олио.

 

Взима се едната питка с тестото и се разтегля с ръце, както е показано във видеото, докато се образува тънка кора. Грубите краища на тестото се махат, за да е фина кората като се навие.

 

Намазва се кората с олио, поставя се в единия ѝ край от пълнежа и се навива на руло с помощта на кърпата. 

Рулата се навиват в намаслената тава във форма на охлюв.

Баницата се намазва с олио обилно, сипва се и между рулата от олиото, така че да се покрие 1/2 от баницата с мазнина. Слага се в студена фурна и се включва на 200 градуса. Пече се до готовност.

 

Кървавица

 

Необходими продукти:

 

свинско месо - 1 кг

свинска кожа - 250 г

галета - 170 г

кръв - 500 мл

бульон - 250 мл от свинско месо

сол - на вкус

захар - 50 г

бахар - 1/2 к.л. счукан

карамфил - 1/2 к.л. счукан

дафинов лист - 1 счукан

черен пипер - смлян, на вкус

черва - тънки свински

 

Начин на приготвяне

 

Сложете свинското месо да се свари, след което го накълцайте ситно със сатър. Добавете към него всички останали съставки за кървавицата. Хубаво омесете сместа и напълнете червата.

 

Максималната дължина на всяка кървавица е до 30 см. Сварете кървавиците за около 20 минути на тих огън. Можете да ги поднесете веднага. 

 

Домашен суджук

 

Ако кървавицата не е вариант за вас, то можете да сложите на празничната трапеза за Ивановден вкусен домашен суджук. 

Необходими продукти:


4 кг. Свинско месо без тлъстини и кости


4 кг. Телешко месо без тлъстини и кости


2 кг. Твърда сланина


250 гр. Сол


30 гр. Захар


20 гр. Смлян черен пипер


20 гр. Червен пипер

Начин на приготвяне:


Свинското месо трябва да бъде от задната част на животното, а телешкото от предната част.


Двата вида месо и сланината накълцайте със сатър или нарежете със много остър нож на малки парченца с големина около 3-4 мм.


На дървен плот разстелете накълцаното свинско месо. Върху него поставете телешкото. Отгоре сложете сланината, а върху месото равномерно поръсете подправките. Омесете добре с ръце. Поставете го в студено помещение върху наклонена плоскост и го оставете да престой 2 денонощия. На месомелачката махнете решетката и ножовете и на тяхно място сложете фуния. Измийте много добре свински тънки черва. Нарежете ги на парчета от по 15 см. Завържете единия край. Другия нанижете на фунията и пълнете с месо сбито и бавно. Завържете и другия край и ги свържете, така че да се оформи малка подкова. Закачете ги да съхнат и след 24 часа ги надупчете с игла. Наредете ги между две дървени плоскости и затиснете с тежест. Оставете да престоят така 48 часа. След това ги оставете да съхнат отново още 6 денонощия, а после ги опушете. Опушването става при температура от 20 градуса в продължение на 5 денонощия. 

 

Малките суджучета може да поднесете сурови, може да сварите за 15 мин., или да запечете на скара като предварително сте ги цепнали на няколко места.

 

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата