Ивановден се определя като най-празнуваният имен ден в България. На този ден празнуват над 300 000 души.
Може би тук е мястото да ги поздравим и да им пожелаем здраве и късмет.
А един празник не може и без вкусни гозби. По традиция днес трябва да си приготвим една от най-вкусните зимни гозби – свински ребърца с кисело зеле, варено жито, което присъства на почти всеки български празник, традиционният за това време на годината ошав от сушени плодове, вкусна баница със сирене, традиционна кървавица и луканка. Едно българско меню, което повечето от нас биха си хапнали с удоволствие.
Ето и примерни рецепти за традиционните ястия на Ивановден.
Свински ребра с кисело зеле
Необходими продукти:
2 кг. свински ребърца
1 голяма кисела зелка
Начин на приготвяне:
Ребърцата се разделят от хармониката и всяко едно се увива в зелев лист. Подреждат се в глинен гювеч или по-голяма иенска тенджера. Заливат се със зелев сок и вода 1:1 и се добавя 1 с.л. свинска мас или 1 ч.ч. олио. Пекат се 3 часа във фурната на 200 градуса.
Ашуре по класическа рецепта
Необходими продукти:
500 г жито (грухана пшеница)
200 г захар
100 г орехови ядки
100 г стафиди
40 г нишесте
1 ч. л. канела
2‐3 капки розова вода
пудра захар за поръсване и дребни бонбонки
Начин на приготвяне:
Измитото и почистено жито се сварява до пълно омекване и около 2/3 от него се претрива през цедка, след което се смесва с останалата 1/3 от свареното жито. Прибавят се захарта, стафидите и предварително разтвореното в 100 мл вода нишесте и сместа се вари 2‐3 минути. Сваля се от огъня и се ароматизира с подправките. Разпределя се в облени с вода купички или други подходящи съдове и се охлажда.
Можете да го сварите и да го овкусите само с пудра захар. Но ние ви предлагаме да опитате и в комбинация със сушени плодове и канела. Вкусът е богат и много апетитен.
Ошав
Зимните месеци са най-подходящото време да си сварите един ошав. Компотът се приготвя от сушени плодове, но е много ароматен, тъй като може да му се добавят различни подправки. Ние ви предлагаме да добавите и лимонов сок, канела или карамфил, например.
Дърпана баница
Необходими продукти за тава с диаметър 28 см:
200 мл вода
350 г брашно
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
Нужни са още:
2 яйца
100-150 г сирене ( в случая комбинирах краве сирене, козе сирене, биволско сирене и малко кашкавал)
100- 150 г кисело мляко пълномаслено мляко
олио
Начин на приготвяне:
От водата, олиото и брашното се замесва тесто. Меси се по-продължително време (месих около 10-12 мин), докато се образуват мехурчета при разтегляне - виждат се като дупчици в тестото като се разтегли.
Тестото се разделя на 3 части. Всяка част леко се разточва в малък кръг, поставя се върху чиста кърпа, намазва се отгоре хубаво с олио, за да не хване коричка, покрива се с друга кърпа и се оставя да си почине тестото, да се отпусне, за да може по-лесно да се разтегли после. (отне ми около 20 мин време).
За плънката:
Яйцата се разбиват с киселото мляко. Добавя се натрошено сирене.
Тавичката, в която ще се пече баницата се намазва с олио.
Взима се едната питка с тестото и се разтегля с ръце, както е показано във видеото, докато се образува тънка кора. Грубите краища на тестото се махат, за да е фина кората като се навие.
Намазва се кората с олио, поставя се в единия ѝ край от пълнежа и се навива на руло с помощта на кърпата.
Рулата се навиват в намаслената тава във форма на охлюв.
Баницата се намазва с олио обилно, сипва се и между рулата от олиото, така че да се покрие 1/2 от баницата с мазнина. Слага се в студена фурна и се включва на 200 градуса. Пече се до готовност.
Кървавица
Необходими продукти:
свинско месо - 1 кг
свинска кожа - 250 г
галета - 170 г
кръв - 500 мл
бульон - 250 мл от свинско месо
сол - на вкус
захар - 50 г
бахар - 1/2 к.л. счукан
дафинов лист - 1 счукан
черен пипер - смлян, на вкус
черва - тънки свински
Начин на приготвяне
Сложете свинското месо да се свари, след което го накълцайте ситно със сатър. Добавете към него всички останали съставки за кървавицата. Хубаво омесете сместа и напълнете червата.
Максималната дължина на всяка кървавица е до 30 см. Сварете кървавиците за около 20 минути на тих огън. Можете да ги поднесете веднага.
Домашен суджук
Ако кървавицата не е вариант за вас, то можете да сложите на празничната трапеза за Ивановден вкусен домашен суджук.
Необходими продукти:
4 кг. Свинско месо без тлъстини и кости
4 кг. Телешко месо без тлъстини и кости
2 кг. Твърда сланина
250 гр. Сол
30 гр. Захар
20 гр. Смлян черен пипер
20 гр. Червен пипер
Начин на приготвяне:
Свинското месо трябва да бъде от задната част на животното, а телешкото от предната част.
Двата вида месо и сланината накълцайте със сатър или нарежете със много остър нож на малки парченца с големина около 3-4 мм.
На дървен плот разстелете накълцаното свинско месо. Върху него поставете телешкото. Отгоре сложете сланината, а върху месото равномерно поръсете подправките. Омесете добре с ръце. Поставете го в студено помещение върху наклонена плоскост и го оставете да престой 2 денонощия. На месомелачката махнете решетката и ножовете и на тяхно място сложете фуния. Измийте много добре свински тънки черва. Нарежете ги на парчета от по 15 см. Завържете единия край. Другия нанижете на фунията и пълнете с месо сбито и бавно. Завържете и другия край и ги свържете, така че да се оформи малка подкова. Закачете ги да съхнат и след 24 часа ги надупчете с игла. Наредете ги между две дървени плоскости и затиснете с тежест. Оставете да престоят така 48 часа. След това ги оставете да съхнат отново още 6 денонощия, а после ги опушете. Опушването става при температура от 20 градуса в продължение на 5 денонощия.
Малките суджучета може да поднесете сурови, може да сварите за 15 мин., или да запечете на скара като предварително сте ги цепнали на няколко места.
Коментари